duminică, 12 octombrie 2008

Baclava

Ingrediente:
1/2 foi proaspete pentru placinta, 1/4 kg nuci macinate, 30 g pesmet. Siropul: 300 g zahar
vanilat, o lamiie mare, 250 ml apa.
Mod de preparare:
Intr-o tava mijlociu emailata, unsa cu unt topit sau untdelemn, se aseaza o foaie de aluat de
strudel care se stropeste bine cu pensula muiata in untdelemn amestecat cu unt sau margarina
topita. Peste ea se asaza alte doua foi, stropite la fel cu grasime, sa nu se lipeasca la copt.
Ultima foaie, a treia, dupa ce s-a stropit cu grasime, se presara cu 1/7 din nucile macinate si
amestecate cu pesmetul (fara zahar). Peste ele se asaza alte sase foi, fiecare dintre ele stropite
cu grasime si presarata cu nuci si pesmet; se termina cu alte foi 2-3 foi, stropite intre ele numai
cu grasime. Se stropeste si deasupra cu grasime. Dupa ce s-a lasat tava la rece 30 minute, cu
un cutit bine ascutit, baclavaua se taie in patrate de 5/5 cm. Tava se introduce in cuptorul bine
incalzit unde se lasa 50-60 de minute. Nu se deschide cuptorul timp de 30 minute. Dupa aceea
se mai reduce focul pentru a se usca baclavaua. Zaharul, dupa ce s-a dizolvat in 1/4 l apa, se
fierba 2-3 minute. Cind se ia de pe foc, se adauga zaharul vanilat si zeama de lamiie. Cind
tava se scoate din cuptor, baclavaua se stropeste imediat cu tot siropul caldut. Se lasa pina
cind nuca si pesmetul absorb bine siropul si apoi se serveste.
Specific: Turcia

Niciun comentariu: