duminică, 19 octombrie 2008

Blanquette de veau

Timp de preparare: 2 h30 min
Ingrediente:
1,2 kg piept de vitel fara os, 100 gr. unt, 100 ml smintina, 2 galbenusuri de ou, o lamiie,
70 gr. faina, 1 lingurita zahar, 300 gr. ciuperci, 6 morcovi, 2 cepe, 200 gr. arpagic, 4 cuisoare,
1 fir de praz (facultativ), 2 ramuri de telina (facultativ), 2 catei de usturoi (facultativ),
patrunjel tocat, doua ramuri de cimbru, foaie de dafin, sare, piper
Mod de preparare:
Se taie carnea în bucati mari. Se curata morcovii si se taie bastonase. Se curata cepele si se
infig cîte doua cuisoare in fiecare din ele.
Se curata prazul de partea verde, se curata ramurile de telina de fibre cu un cutit si se leaga
totul in snop impreuna cu ramurile de cimbru si foaia de dafin.
Intr-o oala se pune carnea, morcovii, ceapa, snopul de telina cu praz, si cateii de usturoi
curatati, se acopera totul cu apa, se sareaza si se pune la fiert. Se spumuieste bine si se lasa sa
clocoteasca molcom timp de 1h.
Se taie ciupercile in lamele groase si se oparesc la foc viu 3 min. in apa clocotita cu zeama de
la ½ lamiie si putina sare, se scurg bine.
Se curata arpagicul, se pune intr-o craticioara cu 30 grame unt, se acopera cu apa, se presara
cu zahar si se pune la fiert 25 min. la foc potrivit. Se face un sos alb cu restul de unt, faina si
1l de zeama filtrata de la fiertul carnii.
Se bat galbenusurile cu smintina si cu un polonic de sos, se rastoarna peste restul de sos
amestecind tot timpul.
Se adauga carnea, morcovii, arpagicul si ciupercile in sos, se stropeste cu zeama de la cealalta
jumatate de lamiie, se adaauga sare si piper dupa gust, se amesteca bine si se mai dau cîteva
clocote la foc minim.Se serveste presarata cu patrunjel tocat
Specific: Franta

Niciun comentariu: