miercuri, 15 octombrie 2008

Ciorba de varza alba cu sos romanesc

Ingrediente:
1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700 g , o ceapa mijlocie, 1 kg rosii, o lingurita
cu virf faina, 2 linguri untdelemn, 100 ml smintina, cimbru, marar, sare.
Mod de preparare:
Carnea se pune la foc in 3 l apa rece.Dupa 1 1/2 ora, se adauga varza taiata in felii subtiri,
ceapa taiata marunt si o crenguta de cimbru. Cind sint bine fierte si carnea si varza, ciorba se
sareaza si se acreste, dupa gust, cu sucul stors din rosii. Faina se pune intr-o tigaita, fara
grasime, amestecind mereu la foc mic, pina cind se rumeneste si capata culoarea maro deschis.
Apoi tigaita se trage de pe foc, se pun 2 linguri cu untdelemn si, facultativ, o lingurita cu virf
de ceapa rasa fin sau taiata marunt. Se amesteca putin, ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si
dezvolte aroma si faina sa se incorporeze in untdelemn.Totul se stinge cu ciorba
fierbinte,adaugata cite putin, la inceput, ca sa nu se formeze cocoloase, si apoi se toarna in
restul de ciorba. Se completeaza lichidul, daca a scazut prea mult. Se lasa sa fiarba citeva
clocote, ca sa se lege cu faina, apoi se ia de pe foc. Smintina se bate bine, cu o lingura de apa
rece, adaugind si putina ciorba fierbinte; apoi se toarna totul in restul de ciorba imediat ce
aceasta s-a luat de pe foc si se amesteca bine. Pentru aroma, se adauga marar si o mica frunza
de telina, taiate marunt.

Niciun comentariu: