duminică, 19 octombrie 2008

Coq au vin

Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
1 cocos de cel putin 2 kg, 180 gr. costita (de preferinta nu afumata, ci in saramura), 20 de
capatini de arpagic, 4 echalote (se poate inlocui cu arpagic tocat), 2 linguri de unt, 3 linguri de
faina, 1 paharel de cognac, 1 sticla de vin rosu, 200 g ciuperci (cele mai bune sint zbirciogii,
dar se face si cu alte soiuri), 1 catel de usturoi, 1 lingurita de zahar, o ramurica de cimbru, o
foaie de dafin, sare, piper, nucsoara, patrunjel
Mod de preparare:
Se taie cocosul in bucati. Se taie costita in feliute care se prajesc intr-o cratita, fara alt corp
gras la foc mic, impreuna cu arpagigul. Cind s-au rumenit, se scot cu o spumiera si se pun
bucatile de cocosh. Se lasa sa se rumeneasca la foc mic. Se stropeste cu cognac si se
flambeaza. Se adauga echalotele, cimbrul, foaia de dafin, usturoiul si ciupercile. Se acopera si
se lasa la foc mic 20 min. In acest timp, se pune costita in alta cratita se reincalzeste si se
inmoaie cu trei sferturi din sticla de vin. Daca folositi costita afumata, opariti-o 2 min. Se
mareste focul, iar cind vinul da in clocot, se varsa peste cocos. Se adauga vin pina se acopera
bucatile de carne. Se adauga sare, piper, zahar, nucsoara. Se adauga arpagicul, se acopera din
nou si se lasa 30 min la foc mic. Ïn acest timp se malaxeaza untul cu faina. Se da cratita la o
parte si se adauga untul, se amesteca, se repune pe foc si se mai da un clocot.Se presara cu
patrunjel tocat. Se serveste acompaniat de cartofi fierti sau prajiti inabusit. Mincarea e mai
buna a doua zi, reincalzita.
Specific: Franta

Niciun comentariu: