luni, 13 octombrie 2008

Mamaliga de cartofi - reteta bucovineanca

Ingrediente:
2 kilograme de cartofi, o cupa de faina de porumb (malai)
Mod de preparare:
Se fierb cartofii ca pentru piure. Cand sunt bine fierti se varsa 3/4 din apa. Se toarna faina
peste cartofi si se piseaza si amesteca continuu pana fierbe si faina.
Sugestii pentru "utilizare":
1. Se poate manca cu orice care se potriveste cu mamaliga "clasica".
2. Combinatia mea preferata: iei o lingurita de unt si o topesti, prajesti in ea cozi de hagime de
munte (chives), dupa care topesti in amestec un pumn de branza de oi; daca te tine cureaua, la
amestecul rezultat adaugi carne de porc afumata si pastrata in untura pentru cel putin 3 luni; si
ca sa nu-ti cada greu (ceea ce nu e improbabil daca nu vii de la cosit sau de la butuci!) mai
tragi cate o gura de lapte acru (iaurt). Neaparat de oaie!
3. Daca mai ramane mamaliga, sau daca te-a invatat cineva, mamaliga care a ramas o pui la
rece in beci, acoperita cu stergar. A doua zi (musai!), o scoti si o tai felii (2 cm latime).
Bagi butulani la soba sa se-ncinga si coci feliile pe plita, intai pe o parte, si apoi pe alta. Cand
mamaliga capata o coaja caramizie-aurie, o iei si o pui pe o farfurie pe pe fundul careia ai
asezat cateva felii de unt si cateva felii de cas de la barbânt, â (Pardon! Adica burduf! Iar am
dat-o pe a mea!). Casul la barbânt, â e ceva care nu are egal printre branze: cand framanti
branza cu sare s-o pui la barbânt, â, pui intai un strat de branza framantata, apoi o felie de cas,
si tot asa ca la un tort (in Bucovina: o torta).
Si dupa jumatate de an ai casul: mult superior parmezanului daca baciul e bun branzar! Dupa
ce se topeste untul te poti apuca de treaba! Adica de mancat! Nu uita laptele acru. La mama
acasa de multe ori inlocuiam iaurtul cu gogosari murati. Dar nu va sfatuiesc sa incercati!
Decat daca stiti reteta de la mine! Altfel e crima!
autor: Liviu Giosan ot Vama, Giudetul Câmpulungului
Si - pentru savoarea limbajului bucovinean - iata si versiunea "netradusa"....

Niciun comentariu: