miercuri, 15 octombrie 2008

Mititei

Ingrediente:
1 kg carne de vaca de la ceafa, 200 g seu de vaca, piper, ienibahar, coriandru, cimbru, 3-4
catei de usturoi, sare,o lingurita cu varf bicarbonat.
Mod de preparare:
Carnea si seul se trec prin masina de tocat de 3 ori. Usturoiul se zdrobeste impreuna cu o
lingurita rasa de sare, cu dosul unei linguri, adaugand 200 ml apa calduta si amestecand bine.
Apoi, se strecoara peste carne,adaugand si bicarbonatul, ca mititeii sa creasca la prajit si sa
devina pufosi. Pentru aroma se pune cate un varf de lingurita cu enibahar si coriandru; in lipsa
lor se poate pune o lingurita rasa de cimbru pisat.Tocatura se amesteca si se bate bine cu mina
pana cand se omogenizeaza, apoi se pune intr-o punga de nailon si se introduce in frigider,
unde se lasa pana a doua zi. Prin masina de tocat la care s-a montat tubul pentru facut carnati,
se trece din nou carnea. Prin tub vor iesi carnaciorii (mititeii) care se rup cu mana, pe masura
ce ies. Se aseaza pe un platou uns cu untdelemn, fara sa se lipeasca unul de altul si apoi pe
deasupra, se ung. Mititeii se pot modela si intre palmele udate cu apa sau unse cu untdelemn.
Se ia cite o lingura plina de tocatura si se rasuceste intre palme, pana ce capata forma de
carnacior de cca 2 cm grosime si 8-10 cm lungime. Cel mai bun gratar pentru pentru mititei
este cel cu carbuni, deoarece caldura radiaza de jos in sus, formindu-se o crusta pe partea de
jos a mititeilor, care nu va permite sucului din carne sa se scurga; astfel, mititeii isi vor pastra
suculenta si fragezimea.
Mititeii se pun pe gratarul incins de care se dispune, fara sa mai fie nevoie sa se unga si acesta,
mititeii fiind deja unsi cu untdelemn. Se prajesc 4-5 minute pe o parte, apoi se intorc pe toate
partile, pana cand se rumenesc frumos. Se servesc imediat fierbinti, cu mustar.

Niciun comentariu: