duminică, 19 octombrie 2008

Placinta frantuzeasca cu ceapa

Ingrediente:
225 gr. faina, 1 lingurita de zahar, 2 lingurite rase de sare, 8 gr. drojdie proaspata, 1 kg de
ceapa zemoasa (de apa), 2 catei de usturoi, 5 linguri de untdelemn, 3 ramurele de cimbru, 1
foaie de dafin, faina pentru tabla de prajituri, 2 linguri de pasta de peste (din tub), 12 masline
negre.
Mod de preparare:
Faina, zaharul si sarea se pun intr-un lighenas, se amesteca si se face o gropita la mijloc. Se
faramiteaza drojdia si se pune in ea, apoi se amesteca cu 0,8 litri de apa calduta. Se acopera
vasul si se pune intr-un loc cald, vreme de 10 minute, apoi se amesteca toate ingredientele si
se framanta cu mana pana se obtine un aluat uniform. Se pune din nou vasul la loc cald,
acoperit cu un servet umezit, vreme de o ora. Intre timp, se curata ceapa si se taie in doua, apoi
se taie in rondele subtiri. Se caleste usturoiul zdrobit, in trei linguri de untdelemn incins. Se
adauga ceapa taiata, frunzulitele de cimbru si foaia de dafin, si se lasa toate sa se caleasca
vreme de 10 minute, amestecand mereu, pana ce ceapa devine aurie si moale (sa nu se arda).
Se mai framanta o data aluatul cu mana si se intinde pe o tabla de prajituri, data cu faina. Se
unge o tava (30x40 cm) cu grasime, apoi se intinde aluatul in ea, formand pe pereti o mica
margine. Se mai lasa aluatul din tava sa dospeasca 20 de minute. Cand e gata, se intinde pe el
un strat subtire de pasta de peste (sa aiba gust bun), deasupra se intinde ceapa, iar peste ea se
asaza maslinele. Se stropeste cu restul de untdelemn ramas si se baga in cuptorul bine incins,
vreme de 25 de minute
Specific: Franta

Niciun comentariu: