vineri, 17 octombrie 2008

Placintele bunicii

Ingrediente:
1 kg de faina, 40 g drojdie proaspata, 1 lingurita de zahar, 3 linguri de ulei, apa calduta sau
lapte.
Mod de preparare:
Se pune faina intr-un castron, in mijlocul ei se face loc si se pune drojdia dizolvata in apa sau
lapte cald (cca 150 ml) si o lingurita de zahar. Se presara deasupra drojdiei un strat foarte fin
de faina, se acopera castronul si se lasa o jumatate de ora la caldura. Apoi se framanta un aluat
potrivit, adaugandu-se treptat uleiul si apa sau lapte, daca e nevoie. Cand aluatul se desprinde
usor de pe maini si de pe vas, si cand apar basici in aluat, acesta este gata. Se acopera cu un
prosop incalzit si se pune la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Planseta pe care se va
intinde aluatul nu trebuie pudrata cu faina, ci unsa cu ulei. In acest fel, se lucreaza mai usor,
mai repede si aluatul nu se prinde de maini. Dupa ce aluatul a dospit, se ia o bucata (cam cat
un pumn) si se intinde o foaie cat se poate de subtire. Foaia trebuie sa fie in forma de patrat. In
centru se pune umplutura (de post, de carne, varza, branza etc.) si se impacheteaza ca un plic,
adunand colturile aluatului in mijloc si presand usor pentru lipirea acestora. Se intinde usor cu
sucitorul si apoi se prajeste placinta intr-o tigaie cu ulei bine incins.
Umplutura de post: 500 g cartofi fierti in coaja se curata si se dau prin masina de tocat. Se
amesteca cu 2 cepe prajite in ulei, cu piper mult si sare. Se mai adauga si seminte de chimen.
Placinta cu cartofi se serveste impreuna cu suc proaspat de rosii. E buna si la bere sau vin.
Cand nu e post, placintele se pot umple cu branza de burduf, cu telemea desarata amestecata
cu cozi de ceapa verde, marar si loboda. Se pot umple si cu varza acra, calita, si atunci se
servesc calde, cu smantana.

Niciun comentariu: