sâmbătă, 11 octombrie 2008

Stifado

Ingrediente:
1,5 kg carne de vita macra, 3 catei de usturoi, 6 linguri untdelemn de masline, sare, piper, 3 foi
de dafin, cate 1/2 lingurita de nucsoara macinata, cateva cuisoare, chimen, 2 linguri bulion de
rosii, 2-4 linguri otet rosu de vin, 250 g rosii pasate, 100 ml vin rosu, 1 kg cepe mijlocii (cepe
de apa alungite, care nu sunt iuti), 4 linguri patrunjel tocat.
(pentru 6 portii)
Mod de preparare:
Se spala carnea, se zvanta si se taie in cubulete de circa 2 cm latime. Se curata usturoiul si se
toaca marunt.
Se pune untdelemnul sa se incinga intr-o oala. Se pun pe rand bucatiel de carne sa se
prajeasca, invartind cu o lingura, ca sa se rumeneasca pe toate partile. Se sareaza, se
pipereaza, se scoate carnea afara.
Usturoiul tocat, frunzele de dafin, nucsoara, cuisoarele si chimenul se pun in grasimea ramasa
si se incing. Se pune inapoi carnea prajita, bulionul de rosii (pasta) si se amesteca bine.
Se adauga otetul si se lasa sa dea cateva clocote, vreme de 3 minute. Se adauga 1/2 l apa
amestecata cu rosiile pasate (lichidul trebuie sa acopere putin carnea). Se pune vinul, se gusta
de sare, se pune la fiert cu capac, pe flacara mica, vreme de 1 ora.
Se oparesc cepele cu apa clocotita si se lasa sa se infuzeze un minut. Se arunca apa si se
clatesc cu alta apa, rece. Se scot cepele din coji prin presare.
Cepele intregi se pun in mancare si se mai lasa sa fiarba 1 ora, pe foc mic. La final, se adauga
patrunjelul tocat. Dupa gust, se poate presara pe mancare branza de oaie uscata, rasa.
Specific: Grecia

Niciun comentariu: