joi, 13 noiembrie 2008

DULCEATA DE TRANDAFIRI


Ingrediente:500-700g petale de trandafiri (parfumati), 1 kg zahar, 1/2 l apa, o linguramiere de albine (100 g), zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 gglucoza, 2 cuisoare, 1-2 bucati scortisoara nemacinata, vanilie.

Mod de preparare:Cind se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odata in mina si li se taie partea alba deodata, inainte de a se risipi.Daca nu s-a facut aceasta la cules , petalele se asaza in manunchi, unele peste altele cu partea alba in aceeasi directie si apoi li se taie mai multora deodata, aceasta parte.Petalele colorate se freaca intr-un castron cu 30 g zahar si cu zeama sau sarea de lamiie au rolul de a intari petalele fragile, ca acestea sa nu se moaie la fiert si de a inviora culoarea.Zaharul se pune la fiert cu 1/2 l apa , se amesteca pe foc, pina cind se topeste si,cind siropul da in clocot, se adauga petalele impreuna cu toata zeama lasata.Petalele frecate s-au intarit, de aceea trebuie sa fiarba mai mult.Dulceata se fierbe, pina cind se leaga.Va avea culoare rosiatica si petalele vor pluti in tot siropul pina in fundul cratitei; atunci cratita se ia de pefoc.Daca se fierbeprea mult, zaharulse caramelizeaza si culoarea devine galbuie.

Niciun comentariu: