miercuri, 19 noiembrie 2008

Muraturi in otet

Ingrediente:
Zeamã:3 litri apã
1,5 1 oþet 9 grade
450 g zahãr
300 g miere
30 boabe piper
6 foi dafin
30 g boabe muºtar
3 rãmurici cimbru uscat
3 linguri sare
Legume ºi fructe – (borcan 10 litri)
1 kg ceapã roºie micã
5 cãpãþâni usturoi
1 þelinã mijlocie
5 morcovi potriviþi
3 legãturi cimbru uscat
3 rãdãcini hrean
1 legãturã tulpini mãrar uscat
3 mere tari
7 kg gogoºari roºii, umflaþi, sãnãtoºi ºi tari (sau 9 kg castraveciori) ori
ce doriþi: prune, varzã roºie, mere, conopidã etc.

Mod de preparare:
Se curãþã ceapa, þelina, morcovii, se taie felii, se curãþã usturoiul
Castraveciorii se aleg de obicei mici, cât mai mici, aºa numiþii
corniºoni
Gogoºarii în schimb, se aleg mari, roºii, tari în toate
Se spalã, se aºazã în borcan – la fiecare strat de castraveciori sau
gogoºari se mai pun o felie de þelinã, 2-3 rondele morcov; 5-6 cãþei
usturoi, cepe roºii mici (nu puneþi, în zeama asta, castraveciori ºi
gogoºari împreunã, cã nu se pupã)
Când borcanul s-a umplut se întind trei mere tãiate felii apoi rãmurele
de viºin verzi, crenguþe de mãrar ºi cimbru uscat
Zeama fiartã ºi puþin rãcitã se toarnã în borcanul bine spãlat cu apã
fierbinte (atenþie: pentru ca borcanul sã nu se spargã trebuie sã-1
aºezãm pe lame de cuþit)
Se acoperã cu o farfurie, se înveleºte în cârpe sã-ºi pãstreze cãldura ºi
se lasã toatã noaptea sã respire ºi sã scadã
A doua zi, se completeazã cu zeama rãmasã, se leagã cu celofan bine
spãlat ºi înmuiat în apã fierbinte
Dupã 3-4 sãptãmâni e numai bun de mâncat

Niciun comentariu: