miercuri, 19 noiembrie 2008

Saramura cu otet

Ingrediente:
1 l apã
1 lingurã sare
1 pahar oþet
10 boabe piper
1 foaie dafin
10 g conservant
10 g boabe muºtar
legume ºi fructe: toate cele de la saramurã

Mod de preparare:
Se pune zeama la fiert – intrã cam 4 1 lichid la 1 borcan de 10 litri
Se aºazã legumele bine spãlate, în borcan, amestecat; cele prea mari se
taie în douã sau în patru
Pepenii verzi, care nu se taie, ar trebui sã fie foarte mici ca sã încapã
Rãdãcinoasele – þelinã, morcov, ridichi, gulioare, hrean ar trebui tãiate
felii ca sã poatã fi împrãºtiate peste tot între murãturi, ca dãtãtoare de
tãrie ºi parfum
Usturoiul trebuie ºi el risipit peste tot, fiind bun conservant
Când s-a umplut borcanul, se aºterne un capac de frunze de þelinã,
cimbru uscat, hrean, mãrar, crengi viºin
Când zeama a dat în câteva clocote se trage deoparte, câteva minute, sã
se rãceascã
Sub borcan se aºazã o rozetã de cuþite, sã nu crape sticla de cãldurã
Se toarnã zeama fierbinte peste murãturi dintr-o datã
Se înfãºoarã borcanul în cârpe, se acoperã cu o farfurioarã, se lasã sã
respire o noapte
Se leagã borcanul cu celofan spãlat ºi înmuiat în apã fierbinte
Se pune la pãstrare în cel mai rece loc din casã

Niciun comentariu: