luni, 24 noiembrie 2008

Tort"Alexander"

Ingrediente:
pentru blat :
7ouã (albuºuri) ­
300 g zahãr ­
250 g nuci mãcinate ­­
50 g fãinã

pentru cremã :
7ouã (gãlbenuºuri)
300 g zahãr ­
250 g unt
70 g cacao
esenþã de rom

Mod de preparare:
pentru blat :
Albuºurile se separã de gãlbenuºuri, care se pun separat pentru cremã.
Albuºurile se bat spumã, se adaugã treptat zahãrul încins la cuptor (trebuie încins
la cuptor, pentru a nu se lãsa albuºul) ºi se continuã baterea. Fãina se amestecã cu
nucile mãcinate ºi se încorporeazã în albuºurile bãtute, amestecând uºor.
Compoziþia obþinutã se toarnã în tava unsã cu ulei ºi tapetatã cu hârtie, se introduce
în cuptorul încins pentru cca 20­25 minute. Blatul se taie pe din douã când
este încã fierbinte ºi se lasã la rãcit.

pentru cremã :
Gãlbenuºurile de ou se amestecã cu zahãr, cacao ºi unt topit; compoziþia se
pune pe foc mic ºi se fierbe pânã se îngroaºã. Se lasã la rece, se adaugã esenþa de
rom ºi se omogenizeazã bine crema obþinutã. Se umple blatul, având grijã sã se
pãstreze cremã pentru faþa prãjiturii. Deasupra se presarã nucã mãcinatã ºi se
lasã la rece cca 2­3 ore. Se porþioneazã conform dorinþei.
Este o prãjiturã deosebitã, care se poate consuma la orice orã, fãrã a se þine
cont de caloriile în plus.

Niciun comentariu: