miercuri, 10 decembrie 2008

Bors ardelenesc cu fasole boabe

roºii proaspete/conservate ­ 200 g/100 g
fasole boabe ­ 250 g morcovi ­ 100 g
ceapã ­ 100 g ardei gras ­ 100 g
þelinã rãdãcinã ­ 50 g borº ­ 750 ml
leuºtean verde ­ 1 legãturã pãtrunjel verde ­ 1 legãturã
cimbru ­ 1g foi de dafin ­ 2­3 frunze
ulei ­ 50 ml sare dupã gust
Fasolea se alege de impuritãþi, se spalã, se þine în apã rece 12 ore ºi se pune
la fiert. Dupã 10­-15 minute de fierbere apa se schimbã cu o alta fierbinte; se
continuã fierberea. Morcovii, ceapa, þelina ºi ardeiul se curãþã, se spalã, se taie
mãrunt. Roºiile proaspete se curãþã, se spalã, se opãresc, se decojesc ºi se taie
felii. Borºul se fierbe ºi se strecoarã. Când fasolea este fiartã pe jumãtate, se
adaugã morcovi, þelinã ºi ceapã înãbuºitã în ulei, ardei, cimbru ºi foi de dafin.
Spre sfârºitul fierberii se adaugã roºii, sare ºi se continuã fierberea încã 10 minute.
Se adaugã borºul, leuºteanul ºi jumãtate din cantitatea de pãtrunjel verde. Se mai
fierb 5 minute.
Se serveºte fierbinte, cu pãtrunjel verde deasupra.

Niciun comentariu: