miercuri, 10 decembrie 2008

Budinca din legume cu smantana

mazãre verde proaspãtã/conservatã ­ 250 g/150 g
cartofi 400g morcovi 200g
þelinã rãdãcinã ­ 50 g varzã albã ­ 200 g
ceapã ­ 100 g unt/margarinã ­ 100 g
fãinã ­ 100 g lapte ­ 200 ml
smântânã ­ 100 ml ouã ­ 2 bucãþi
caºcaval ­ 100 g sare ºi piper dupã gust
pentru foi de clãtite:
lapte ­ 100 ml fãinã ­ 50 g
ouã ­ 1 bucatã ulei ­ 30 ml
Morcovii ºi þelina se curãþã, se spalã ºi se taie cuburi. Ceapa se curãþã, se
spalã, se taie mãrunt, se opãreºte. Apa se îndepãrteazã. Cartofii se spalã, se fierb
în coajã, se rãcesc, se taie cuburi. Varza se curãþã, se spalã, se taie mãrunt, se
fierbe. Apa se îndepãrteazã. Caºcavalul se curãþã de coajã ºi se rade. Oul se spalã
sub jet de apã rece. Fãina se cerne. Mazãrea proaspãtã se curãþã, se spalã în mai
multe ape, se fierbe, se îndepãrteazã lichidul ºi se trece prin jet de apã rece. În
caz cã se foloseºte mazãre conservatã, se îndepãrteazã lichidul ºi se trece prin jet
de apã rece. Din fãinã, unt (75 g) sau margarinã, lapte ºi sare se preparã un sos la
care se adaugã oul ºi smântâna. Sosul obþinut se rãceºte, apoi se amestecã cu
cartofi, ceapã, mazãre, þelinã, varzã, morcovi, piper ºi 50 g caºcaval ras. Din 50
g fãinã, 100 ml lapte, ou ºi sare se pregãtesc foi de clãtite, care se coc în tigaia
unsã cu ulei. În tava unsã cu restul de unt se aºeazã foile de clãtite, se adaugã
legumele ºi sosul, se niveleazã suprafaþa ºi se presarã cu restul de caºcaval ras.
Se introduce la cuptor pânã la gratinare.
Se serveºte cald.

Niciun comentariu: