miercuri, 3 decembrie 2008

Compot Darrine - Jumatatea nutritiva



• Compot Darrine: Eticheta ne da informatii confuze. Diabeticii trebuie sa
tina cont de indicele glicemic ridicat al produsului si sa intrebe medicul
curant daca doresc sa consume compotul analizat.

• "Darinne, Jumatati de piersica in sirop" este un produs din fructe,
conservat prin sterilizare. Contine urmatoarele ingrediente: piersici, apa,
zahar, glucoza, sirop. Informatiile nutritionale pentru 125 de ml (o
jumatate de cana) de produs sunt: densitate energetica 67 kCal/280Kj;
proteine 0,5, grasimi 0,1, carbohidrati 16,7 grame, zaharuri 16,6 grame.

• Analiza. Ca orice fruct sau leguma sterilizata, si acestea isi pierd o parte
din valoarea biologica datorita inactivarii enzimelor, vitaminelor si scaderii
biodisponibilitatii unor micro si macro-elemente. In eticheta nutritionala
exista o confuzie in ceea ce priveste continutul de carbohidrati si
zaharuri, acestea din urma fiind tot carbohidrati. Astfel, ne spune
profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari
Alimentare, nu cunoastem daca este vorba despre glucide cu absorbtie
lenta sau zaharuri adaugate, spre exemplu zaharoza, la specificatia
zaharuri 16,6 grame.

• Concluzie. Inscriptionarea "fara conservanti", nu era necesara, fiind
vorba de un produs conservat prin sterilizare, specifica specialistul
nostru. Produsul nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, iar
suferinzii de diabet il vor consuma numai tinand cont de sfatul medicului,
datorita indexului glicemic ridicat, detaliaza Gheorghe Mencinicopschi.
Pentru ca legumele si fructele sa aiba intreaga valoare biologica si a
beneficia de toate virtutile datatoare de sanatate, intotdeauna va trebui
sa preferam fructele si legumele crude, in devafoarea celor conservate
prin sterilizare termica si cu adaos de zaharuri.


Niciun comentariu: