marți, 2 decembrie 2008

Cozonac moldovenesc

1 kg făină extra, 6 ouă, 250 g zahăr, 60 g drojdie, o fiolă de esenţă de rom, coajă
de lămâie, o linguriţă de sare, 2 linguri de smântână, 100 g unt, 600 ml lapte
călduţ, 75 ml de ulei
Punem făina în vasul în care frământăm, facem loc la mijloc unde punem drojdia
înmuiată cu două linguri de zahăr şi 100 ml din laptele călduţ, după care lăsăm o
jumătate de oră la crescut. Adăugăm gălbenuşurile frecate cu zahăr, aromele,
smântâna şi untul. Începem să frământăm, adăugând câte puţin lapte călduţ, până
când se dezlipeşte aluatul de pe mână. La urmă, adăugăm câte puţin ulei şi
frământăm până când terminăm uleiul. Lăsăm la crescut acoperit cu un prosop, până
când aluatul îşi dublează volumul. Împărţim aluatul în două părţi şi facem doi
cozonaci umpluţi cu nucă, mac, rahat, stafide, brânză sau mere, după preferinţă.
Nucă pentru 2 cozonaci – 400 g nucă măcinată, 300 g zahăr, coaja de la o lămâie,
4 albuşuri bătute spumă şi puţină sare. Se bat albuşurile spumă cu zahăr, apoi
adăugăm nuca, lămâia şi sarea. Amestecăm bine şi cu această cremă umplem
cozonacii; se aşează în tavă, se lasă să crească, după care se ung cu ou pe deasupra şi
se dau la cuptor timp de o oră.
Macul - 400 g mac măcinat, 300 g zahăr, 250 g apă, coajă de lămâie, 3 linguri de
ulei, 2 ouă, 50 g stafide, puţină sare şi esenţă de rom. Se pune la fiert apa cu zahăr,
din care se face un sirop legat, adăugăm macul, sarea şi uleiul, după care lăsăm să
dea câteva clocote, apoi dăm la răcit. După ce s-a răcit, adăugăm lămâia, stafidele,
ouăle şi esenţa de rom şi amestecăm totul foarte bine.

Niciun comentariu: