marți, 2 decembrie 2008

Cozonac oparit

1 kg făină, 12 gălbenuşuri, 500 ml lapte, 50 g drojdie, 4 linguri de smântână, 250
ml ulei, coajă de lămâie, o vanilie, o lingură de untură
Punem la fiert 200 ml de lapte şi opărim făina. Lăsăm la răcit, apoi facem maiaua din
drojdie, sare, zahăr şi puţin lapte călduţ, după care lăsăm să crească. Separat, se bat
gălbenuşurile cu zahăr, puţină sare şi smântână. Din restul de lapte şi zahăr, se fierbe
un sirop şi când s-a răcit puţin şi maiaua a crescut, le amestecăm pe toate şi
frământăm timp de o oră, adăugând câte puţin ulei. Lăsăm să crească până îşi
dublează volumul. Din această compoziţie se fac 2 cozonaci care se umplu cu orice
fel de umplutură: nucă, mac, rahat, stafide, mere sau brânză.

Niciun comentariu: