joi, 11 decembrie 2008

Gulas vegetarian(bulgaresc)

ciuperci proaspete/conservã ­ 200 g/100 g
roºii proaspete/conservã ­ 300 g/200 g
cartofi ­ 500 g unturã/ulei ­ 100 g (ml)
ceapã ­ 100 ml morcovi ­ 50 g
þelinã rãdãcinã ­ 50 g vinete 300g
lapte ­ 100 ml ouã ­ 2 bucãþi
pãtrunjel verde ­ 1 legãturã sare dupã gust
Ceapa se curãþã, se spalã ºi se taie mãrunt. Cartofii se spalã. Jumãtate din
cantitate se fierb în apã cu sare, se scurg, se rãcesc, se decojesc ºi se dau prin
maºina de tocat. Restul se curãþã de coajã, se spalã ºi se taie felii rotunde. Morcovii
se curãþã, se spalã ºi se taie fâºii înguste. Þelina se curãþã, se spalã; jumãtate din
cantitate se taie fâºii înguste, restul se taie felii rotunde. Ciupercile proaspete se
curãþã, se spalã bine ºi se taie lame. (Cele conservate se scurg de lichid, se trec prin
jet de apã rece ºi se taie lame). Vinetele se spalã, se curãþã ºi se taie cuburi mici.
Pãtrunjelul verde se spalã, se taie mãrunt. Ouãle se trec prin jet de apã rece, se fierb
pânã ajung de consistenþã tare, se curãþã de coajã ºi se taie rondele. Roºiile proaspete
se spalã, se opãresc, se decojesc ºi se taie cuburi. Cartofii fierþi se amestecã cu sare
ºi lapte, obþinându­se un piure. Cartofii ºi þelina tãiate felii rotunde se înãbuºã în 50
g unturã (sau ulei). Ceapa, morcovii, vinetele, ciupercile ºi þelina tãiate felii se
înãbuºã în restul de unturã (sau ulei) cu 50 ml apã ºi se amestecã cu cartofii, þelina,
roºiile, sarea ºi pãtrunjelul verde. Se adaugã cca 400 ml apã ºi se fierbe 15 minute.
Se serveºte cald, cu piure de cartofi ºi rondele de ou.

Niciun comentariu: