luni, 1 decembrie 2008

Prajitura Saint-Honore(sau ariciul)

Foile - 350 g alune, 350 g zahăr pudră, 10 albuşuri, 2 linguriţe de amidon, alune
şi 2 linguriţe de rom. Se bat albuşurile spumă, se adaugă zahăr, amidon şi esenţă. Se
coace în tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie timp de 20 de minute, apoi se scoate
şi se taie în 4 foi egale, după care se lasă la răcit.
Crema – ½ de pahar cu apă şi 150 g zahăr; se fierbe cu vanilie şi se leagă cu un
borcan de şerbet.
După ce s-a răcit, turnăm peste gălbenuşuri, amestecând încet. Această compoziţie o
fierbem pe Bain–Marie mestecând mereu. O lăsăm să se răcească, apoi, călduţă, se
toarnă peste untul frecat şi se adaugă şi nugaua de alune măcinată (nuga se face
curăţind alunele de coajă, apoi se aşează pe o farfurie de tablă care a fost mai întâi
unsă cu grăsime; peste ele, se toarnă zahărul ars, iar după ce s-a răcit, o măcinăm ca
să o amestecăm în cremă). Formăm prăjitura cu cremă, în aşa fel încât să rămână
pentru ultima foaie de deasupra mai multă cremă în care să înfigem felii de migdală
tăiată şi îi dăm forma unui arici cu ţepi. La colţuri, lăsăm fără ţepi şi facem câte o
fundă din zahăr ars. Într-un vas de aramă, uns cu ulei, punem zahăr si lăsăm la topit
până se face maron, apoi, pe o tavă rece unsă, punem fâşii din zahărul topit şi
modelăm câte o fundă pe care o lăţim cu două degete unse cu ulei. Se cere a se lucra
iute, pentru că se răceşte repede.

Niciun comentariu: