joi, 4 decembrie 2008

Sos din oua si unt (bernez)

Ingrediente:
500 g unt ­
5 gãlbenuºuri ouã
­1 legãturã tarhon verde
50 g ceapã
50 ml oþet ­
50 ml lãmâie sau 2 g sare de lãmâie
1 legãturã pãtrunjel verde ­
foi de dafin, piper, sare dupã gust
Mod de preparare:
Untul se încãlzeºte uºor ºi se separã de apã. Tarhonul se spalã, se curãþã, se
taie mãrunt ºi se opãreºte. Lãmâia se spalã ºi se extrage sucul. Pãtrunjelul verde
se curãþã, se spalã ºi se taie mãrunt. Ceapa se spalã, se curãþã ºi se taie solziºori.
Oþetul amestecat cu 50 ml apã se fierbe timp de 10 minute împreunã cu ceapa,
cotoare de tarhon, foi de dafin, sare, piper ºi se strecoarã într-un alt vas. În aceastã
compoziþie se adaugã gãlbenuºurile ºi se amestecã la foc moderat, pânã când
începe sã se coaguleze. Untul topit ºi limpezit se adaugã treptat, bãtându­se
continuu cu telul pânã se alifiazã. Se ia vasul de pe plitã, se stropeºte compoziþia
cu suc de lãmâie ºi se adaugã pãtrunjelul ºi tarhonul.
Se serveºte cald, la preparate pregãtite la grãtar din carne de vitã sau mânzat.

Niciun comentariu: