marți, 27 ianuarie 2009

Cartofi franţuzeşti

Ingrediente
700-800 g cartofi, 4 ouă, 200-300 ml smîntînă, 50 g unt, 30 g pesmet,
sare.
Mod de preparare
Cartofii de mărime mijlocie, bine spălaţi şi necurăţaţi de coajă, se fierb
acoperit circa 30 min, în apă clocotită cît să-i cuprindă. În apă, se pune o
linguriţă de sare ca să nu se zdrobească. După ce s-au fiert, se taie în
felii de circa 1/2 cm. Ouăle se pun într-un vas şi se fierb cu o linguriţă de
sare circa 5-6 min, apoi se curăţă de coajă. Într-un vas de 1-2 l, uns bine
cu unt, se pune jumătate din cantitatea de cartofi. Peste cartofi, se pun 2
ouă tăiate felii rotunde, presărînd cu o jumătate de linguriţă de sare fină.
Se procedeaza la fel şi cu jumătatea cealaltă de cartofi, ouă şi sare.
Deasupra, se distribuie jumătate din cantitatea de smîntînă, pesmetul
care a fost înfierbintat un minut cu untul. Preparatul se introduce în
cuptor să se înfierbînte cu 15 min înainte de servire. După ce s-a scos
din cuptor, se pune restul de smîntînă. Preparatul se serveşte ca fel întîi
sau ca felul doi, asociat cu salată verde sau cu alte salate. Se poate
servi şi ca garnitură la fripturi calde de orice fel.

Niciun comentariu: