miercuri, 7 ianuarie 2009

Ce spun nutritionistii despre diete?Le numar pe degete pe prietenele mele care au slabit urmand sfaturile unui nutritionist. Dar ele sunt acelea care n-au avut probleme de sanatate...
Termenul de nutri­tionist determina o persoana care se ocupa de regimul alimentar al clien­tilor sau pacientilor sai in functie de un scop precis: sla­bire, ingrasare, men­tinere. In Romania, nu sunt multi specializati in acest domeniu si nici nu sunt multi aceia care pot recomanda diete la standardele de sana­tate prezentate de autoritatile in mate­rie. Cu toate acestea, nutritio­nistii pe care am inceput sa-i cautam si la noi in tara - speriati, probabil, de am­ploa­rea pe care supraponde­rabilitatea a luat-o - au mai multe specializari, neexistand o scoala speciala. Ei sunt medici sau absolventi de institutii supe­rioare in cadrul carora invata principiile unei diete echilibrate.
Aud zilnic in jurul meu de cineva care tine o dieta, o alta dieta, care incearca orice ca sa fie in forma. "Sa sla­besti este la moda", se plan­ge o colega, constatand ca pri­mul lucru pe care ti-l spu­ne cineva este: "Ce bine arati, ai mai slabit!". De unde am dedus ca este foarte important sa fii nu slab, ci potrivit ca infatisare. Cei - sau, mai ales, cele - care vor sa slabeasca se pot imparti in doua mari categorii: aceia care incearca in scopul de a face un pas inainte si aceia care depun un efort cu scopul clar de a reusi. Ambele categorii se adreseaza pentru sprijin nutritionistilor. Iar in ultima vreme, dupa cum ne-au marturisit interlocutorii nostri, si parintii ai caror copii sunt mai grasuti decat media au devenit obisnuitii cabinetelor lor. Raspunsuri interesante legate de pro­ble­me de dieta am primit de la: dr. Nico­leta Mindrescu (medic primar diabet, nu­tritie, boli metabolice, Institutul prof. Dr. N. Paulescu), dr. Marius Preda (medic primar boli interne, spe­cia­list in diabet, nutritie si boli metabolice, Am­bulatoriul de specialitate al Spi­talului Clinic Militar Central Bucu­resti) si consultantul nutritional Lygia Alexandrescu (Cli­nica de Slabire si Consultanta Nutri­tionala Natural Silhouette).
Obezitatea, o "regina"
Dr. Nicoleta Mindrescu a adus in discutie o alta in­teresanta categorie de pacienti: aceia care se prezinta la me­di­cul nutritionist pentru a afla cum pot sa urmeze o dieta echi­librata, in scop pre­ven­tiv. "Mai vin multe gra­vide la mine la cabinet, care vor sa afle care e cea mai buna alimentatie pe perioada sarci­nii, dar si, mai ales in ultima vre­me, multi parinti care vor sa stie cum sa-si hraneasca co­piii." Insa, marturiseste dr. Mindrescu, "ponderea cea mai mare o au consultatiile le­gate de probleme de obe­zitate." Din estima­rile ei, cam o treime din populatie se confrunta cu ea: "Obe­zitatea pare a fi regina tuturor afectiunilor legate de dieta. Acopera cea mai mare par­te a problemelor cu care pa­cientii se prezinta la mine".Toti pacientii care doresc prescrierea unui regim alimentar trebuie sa se prezinte la medic cu ana­lizele la zi. Dr. Nicoleta Min­drescu crede ca acesta e pri­mul pas in alegerea unei alimen­tatii potrivite. Pentru o consultatie sau o programare, poti suna la 0722.469.592.


Niciun comentariu: