miercuri, 7 ianuarie 2009

Cum se aduna caloriile?


Unu, doi, trei, patru, cinci... Acesta e nu­ma­rul de mese si gus­tari pe care trebuie sa le luam zilnic. Si acum, vine ma­te­ma­tica. Esti pre­ga­tita?
Ai nevoie de o agenda si de un pix, de o rigla cu care sa trasezi tabele - daca te descurci mai usor asa - si de un calculator. Ne pre­gatim im­­­­preuna sa aflam cum sta trea­ba cu dieta hipoca­lorica, dar pentru asta trebuie sa inva­tam cum functioneaza ea. Ca o regula generala, dieta hi­pocalorica iti pune la inde­mana un regim in care nu trebuie sa te infometezi, in care poti man­ca tot ce doresti, care nu are restrictii legate de alimente. Doar ca trebuie sa stii cand sa spui "Stop!". In mare, numaratul caloriilor nu este o treaba complicata, doar ca trebuie sa tii minte valorile anumitor produse si mancaruri. Pentru cele ambalate, aportul caloric apare pe eticheta, dar pentru fructe, legume, car­nuri numai bune de preparat, trebuie sa tii minte cateva valori. De asemenea, invata micile trucuri care iti vor permite sa ma­nanci mai mult cu mai putine calorii: prepara gratare, legume la abur sau salate crude, fara maioneze si sosuri grele. Astfel vei reusi sa mananci cu o reducere vizibila la calorii.
Ideea generala a dietei
Limita de 1 400 calorii Imparte caloriile astfel: la trei mese principale pe zi, 280, 560 si 560, iar la al doilea sistem de dieta, 210 la micul dejun, cate 70 la cele doua gustari - de dimineata si de dupa-amiaza, 560 la pranz, si 490 seara. Cu acest plan de slabire pierzi cinci - sase kilograme in doua sap­tamani - daca-l respecti, desigur.
Limita de 1 500 calorii Caloriile se impart putin altfel: 300 la micul dejun si cate 600 la pranz si la cina. Pentru varianta de regim care include gustari, ai la indemana urmatoarele cifre: 225 micul dejun, 75 gustarile, 600 pranzul si doar 525 cina. Daca reusesti sa respecti ?prevederile?, ai posibilitatea sa slabesti patru - cinci kilograme.
Limita de 1 600 calorii Doar cu mese principale, dupa cum urmeaza: 320 mi­cul dejun si cate 640 pran­zul si cina. Pentru variante cu cinci mese pe zi, pui deo­parte 80 calorii pentru gustari, iar restul le imparti in 240 la micul dejun, 640 la pranz si 560 la cina. Cu acest plan slabesti cam trei - patru kg.
Aceste tipuri de dieta, in functie de obi­ceiurile tale alimentare, iti ofera doua variante de impartit mancarea. Prima are trei mese pe zi, impartite astfel: micul dejun 20%, pranzul 40% si cina 40% din consumul, iar a doua ofera si doua gustari: micul dejun 15%, gustarea 5%, pranzul 40%, gustare 5%, cina 35% din consum.
Caloria, prieten sau dusman?
Caloriile se gasesc aproape in proportie de 100% in mancarurile pe care le servim. Ne-ar placea sa credem ca exista mancaruri care nu au calorii deloc, insa realitatea ne contrazice. Chiar si inofensivul orez are calorii. De fapt, spunem "calorie" in loc sa spu­nem "energie". Organismul nostru are nevoie de man­care pentru a o transforma in energie, caci fara ea n-am putea exista. Caloriile sunt stocate pentru a fi folosite la nevoie, iar excesul produce, ai ghicit, in­grasarea. Ele dispar, iar ai ghicit, cand le ardem.

Niciun comentariu: