miercuri, 7 ianuarie 2009

Dieta anti­celulitica


Celulita apare, de obicei, cand ni­velul hormonilor de reproducere se modifica (la pu­bertate, in timpul sar­ci­nii, in preajma menopau­zei, precum si in cazul femeilor care iau pilule contraceptive) si dispare greu. Dar hai sa vedem cum "se naste"!
Grasimea celulitica este separata de benzi rigide de tesut conjunctiv, care fac conexiunea intre piele si tesuturile de profunzime. Pe masura ce luam in greutate, celulele adipoase cresc in dimensiuni, insa benzile de tesut conjunctiv raman de aceeasi lungime. Gra­si­mea se acumuleaza inspre piele, iar benzile trag pielea in jos, de unde si aspectul caracteristic celulitei. Aceasta problema devine mai vi­zibila pe masura inai­n­­tarii in varsta. Slaba circu­latie a limfei poate fi si ea cauza apari­tiei celulitei. Limfa este un fluid care transporta excesul de lichide, reziduurile si toxinele spre sange.
Si manechinele au celulita
Probabil te-ai intrebat de ce frumusetile de pe po­diumurile de moda au ce­lu­lita, desi au dimensiunile perfecte. Ei bine, dupa cum iti spuneam, aspectul de coaja de portocala nu apare doar atunci cand exista un exces de greutate. Proasta circulatie a limfei - datorata lipsei de exercitiu fizic sau retentiei de lichid, de exemplu - poa­te duce la acumularea acestor reziduuri la nivelul pielii. Aceasta este explicatia ca unele femei, desi nu sunt supraponderale, au totusi celulita. Celulita nu reprezinta un risc pentru sanatate.
Stiai ca...
- Francezii numesc celulita peau d'orange (coaja de portocala), din cauza asemanarii intre aspectul pielii din zona afectata de celulita si micile adancituri din coaja de portocala?- Exista exercitii fizice care imbunatatesc aspectul zonelor afectate de celulita? Roaga un antrenor de fitness sa-ti recomande exercitii pentru partile corpului care sunt afectate de celulita.
Metode eficiente de prevenire
Fii intotdeauna atenta la felul in care arati. Incearca sa-ti pastrezi greutatea la un nivel normal (cantareste-te frecvent) si evita ingrasarea brusca. Fa exercitii fizice care sa-ti imbu­na­tateasca tonusul muscular, sa reduca grasimile din corp si sa ajute circulatia limfatica si vasculara. Orice poate fi de ajutor: exercitii pentru picioa­re si coapse, joggingul, plim­barile in aer liber, plimbarea cu rolele sau cu bicicleta, alpi­nismul. Nu sta in picioare sau asezata prea mult timp; stiu ca acest deziderat pare imposibil, mai ales daca natura serviciului tau impune o anumita conduita, dar incearca sa "spargi" putin rutina. Daca ai o munca de birou, permite-ti sa faci pauze din cand in cand si plimba-te putin. Mananca cinci portii de legume si fructe zilnic. Limiteaza consumul de cofeina si alcool.
Ce-i de facut?
Celulita adipoasa se combate cu acti­vitati fizice care ard grasimile, de exemplu, sporturile de rezistenta (cel putin 45 minute zilnic): jogging, inot, schi. Celulita fibroasa are si ea un "dusman": sporturile pentru redefinirea siluetei - dans, atletism, fitness. Celulita apoasa are nevoie de activitati fizice care sa dinamizeze circulatia: sporturi linistite, precum aquagym-ul, mersul pe jos, yoga. Lipsa fermitatii pielii se poate combate prin exercitiile pentru dezvoltarea musculaturii.
Tipologia celulitei
Aceasta problema inestetica are si ea "fazele" ei si, probabil, ai facut deja testul pentru a vedea in ce categorie te afli. Celulita este de mai multe feluri: - celulita adi­poa­sa - prezenta in special la femeile su­pra­ponderale;- celulita fibroasa - depuneri inestetice, pielea are un aspect valurit;- celulita apoasa - apare dato­rita proastei circulatii limfatice (re­tentie de toxine si lichide) si lipsa de fermitate a pielii, care este o faza pre­mer­gatoare aparitiei celulitei.

Niciun comentariu: