miercuri, 7 ianuarie 2009

Dieta de iarna

Odata cu sezonul rece, infectiile de cai aeriene superioare apar cu o frecventa crescuta, din cauza scaderii imunitatii organismului. Numeroase infectii virale determina manifestari respiratorii: rinita, laringita, faringita, laringotraheobronsita, traheobronsita si pneumonie, care apar izolate sau asociate. Agresiunea virala reduce suplimentar capacitatea de aparare imuna, favorizand suprapunerea infectiilor bacteriene secundare, care pot trece pe primul plan al manifestarilor clinice. Virusurile care pot produce traheobronsite sau pneumonii sunt cele gripale, cel sincitial respirator, adenovirusurile, virusul herpetic, citomegalovirus, HIV, virusul varicelozosterian, virusul rujeolic.Mai multe vitamineLipsa vitaminelor antioxidante contribuie la scaderea imunitatii si favorizeaza instalarea infectiilor. De aceea, sunt indicate bananele, merele, portocalele, cantitatea ideala fiind de trei - cinci portii de fructe proaspete pe zi. Citricele sunt o sursa ideala de vitamina C, iar legumele verzi asigura necesarul de fier si acid folic. Aportul lichidian trebuie sa fie de 1,5 - 2 litri pe zi, pentru ca o hidratare adecvata creste rezistenta la agresiunile externe si stimuleaza diureza.Putina matematicaRaportul dintre principiile alimentare trebuie sa fie urmatorul: 50 - 65% glucide, 13 - 18% proteine si 20 - 30% lipide. Sunt preferate lipidele nesaturate, care se gasesc in peste, vegetale, ulei de masline, deoarece nu determina cresterea colesterolului. Proteinele animale sunt calitativ superioare fata de proteinele vegetale. Glucidele reprezinta combustibilul de prima alegere pentru ficat, creier si muschi si asigura energia necesara desfasurarii normale a proceselor metabolice. Fibrele alimentare celulozice din vegetale nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa.

Niciun comentariu: