miercuri, 7 ianuarie 2009

Dieta Sonoma
Toate dietele care ajung celebre aduc ceva nou in planurile lor. Toate te ajuta mult sa slabesti, iar fiecare dintre ele are caracteristici diferite, care fac far­mecul dietei respective.
Dieta Sonoma, despre care vei citi mai departe, este un plan de slabit care aduce laolata arta si stiinta de a gati. Incorporeaza ul­timele cu­nostinte ale cercetarilor nutri­tionale. Nu­mele si ideea ei vin din doua zone diferite si indepartate: coasta Marii Mediterane si bogata regiune Sonoma Valey, din California.
A manca... festiv
Cele doua regiuni amintite au in comun faptul ca fac din ac­tiunea de a manca o sarbatoare. Felurile de mancare sunt preparate astfel incat sa fie delicioase, dar si sa ara­te bine. Dieta a fost pusa la punct de Connie Guttersen, medic de profesie, care o sintetizeaza: "Aroma este o parte importanta a sanatatii si a unui regim de slabit". Pe baza faptului ca multe diete esueaza din cauza lipsei lor de gust si a as­pec­tului, ea a elaborat cativa pasi... aju­tatori. Asa s-a nascut dieta Sonoma.
Top 10 alimente
Daca vrei sa incerci aceasta dieta, tine cont de cele zece alimente de baza: mig­dale, ardei grasi, afine, broccoli, stru­guri, ulei de masline, spanac, capsuni, rosii si cereale integrale. Combinatiile rea­lizate cu aceste alimente se presupune ca ofera o alimentatie echilibrata, bazata pe cei mai buni nutrienti. A manca totul cu placere este baza acestui tip de dieta, pentru ca asta este convingerea autoarei ei. Suna bine, nu pare a fi ceva deplasat, pentru ca ade­varul adevarat este ca neplacerea de a manca te face sa numeri zilele pana se termina regimul.
Etapa intai
Dieta Sonoma este impartita in trei... valuri. In primul, care dureaza 10 zile, se exclud man­ca­rurile care contin faina prelucrata, cereale obisnuite, grasimi saturate si hidrogenate, alte uleiuri decat cel de masline, ulei de nuci sau de canola. In aceasta perioada, fruc­tele sunt, de asemenea, interzise, pen­tru ca aduc organismului za­har. In aceasta etapa se pot manca anumite legume, carne slaba, fructe de mare, cateva tipuri de lactate, cateva nuci sau alune, cafea neagra, ceai, de trei ori pe zi mancaruri care se asezoneaza cu ulei de masline sau de canola si condimente si mirodenii in cantitate nelimitata.
Etapa a doua
Incurajeaza mai mult pierderea graduala in greutate (nu ca la pri­ma etapa, cand se pierd brusc multe kilograme). Aici se vor slabi cam 500 g - 1 kg pe saptamana. Specialistii considera ca acest al doilea val al dietei Sonoma este mai sanatos decat primul, oferind o cantitate mai mare de nutrienti. In a doua etapa ai voie sa mananci cam aceleasi lucruri ca si in prima, cu diferenta ca se adauga fructe, mai multe legume, iaurt fara grasimi, dulciuri fara zahar, ocazional cate o bucatica de ciocolata amaruie, miere si uneori vin. Cei care respecta aceasta dieta sunt incurajati sa urmeze acest val al dietei pana ajung la greutatea dorita. Abia apoi se recomanda intreruperea ei. Este o etapa usor de urmat, pentru ca nu este foarte restrictiva.
A treia etapa
Ceea ce se numeste efect de yo-yo este, in dieta Sonoma, contracarat, pentru ca autoa­rea a pus la punct o a treia etapa, nu­mita Valul 3, de mentinere. Aici se promo­veaza principiile sanatoase care au fost pre­zentate in primele doua etape, dar, in plus, se aduc niste adaugiri. Legu­mele si fructele se recomanda cu pre­cadere, iar ocazional apare untul, ciocolata neagra se men­tine in meniu, aparand, insa, si apa minerala. Desertul nu mai este chiar o interdictie, dar nu in cantitati... industriale. Din nou, succesul acestei diete consta in prezentarea mancarurilor, toate felurile servite trebuind sa-ti ia... ochii.Painea din cereale integrale si gus­tarile pe baza de cereale integrale sunt acceptate in aceasta dieta inca din prima zi. Sunt interzise 100% grasimile saturate si faina alba.
Text: Valentina VuxanoviciFoto: dreamstime.com

Niciun comentariu: