miercuri, 7 ianuarie 2009

Dieta South Beach pentru sanatatea inimii


Dieta South Beach nu inseamna doar kilograme in minus, inseamna si ani de viata in plus. Nu inseamna numai regim alimentar, inseamna si miscare.
Acesta este, in linii generale, mesajul pe care ni-l transmite dr. Arthur Agatston, creatorul acestei diete, in lucrarea sa Programul South Beach pentru sanatatea inimii, publicata in limba romana de editura Curtea Veche, 2008.
Principiile dietei South Beach
Vestea buna este ca aceasta dieta nu ne cere sa ne infometam. Nici sa mancam mereu aceleasi mancaruri fade, pana nu le mai suportam. Este important sa respectam trei principii nu foarte restrictive si care sunt, intr-un sens mai larg, principii consacrate ale unei alimentatii sanatoase:1. Consumul de grasimi benefice. Acestea se gasesc in uleiul canola (de rapita), uleiul de arahide, de insi de nuci, in avocado, nuci si peste. Putem lua un supliment alimentar de acizi grasi omega-3, sub forma uleiului de peste.2. Consumul de carbohidrati benefici. Ii gasim in fructe, legume, cereale integrale, cunoscute ca fiind bogate in fibre si substante nutritive.3. Consumul de proteine slabe. Altfel spus, oua, lactate degresate, nuci, seminte, leguminoase, carne de pui, peste, fructe de mare si carne rosie slaba.De asemenea, autorul ne recomanda portii normale, pe care sa le mancam incet, pentru a le savura si pentru a mentine controlul asupra nivelului de zahar din sange, in sensul sesizarii momentului cand acesta a ajuns la normal si nedepasirii acestui nivel.
Fazele dietei South BeachCeea ce particularizeaza aceasta dieta este structurarea ei pe trei faze. Faza intai, cea mai scurta si cea mai restrictiva este menita sa aduca pacientului controlul asupra apetitului sau, sa detoxifieze organismul si - de ce nu? - sa dea un start incurajator demersului. Este orientata catre nevoile persoanelor supraponderale, a celor care sufera de prediabet, care prezinta riscul unui atac de cord sau cerebral.In aceasta prima faza, vom elimina complet pastele fainoase, orezul si panea. De asemenea, vom renunta la zahar, inclusiv la cel continut in fructe.Vom consuma, in schimb, proteine slabe (peste, carne de pui), fibre (legume), lactate degresate si grasimi nesaturate (ulei de masline, ulei de rapita).Sunt indicate cinci mese pe zi (trei mese principale si doua gustari intre ele). Iata, orientativ, din ce ar putea si din cat ar trebui sa se compuna acestea:
Micul dejun:
o cana de suc de legume sau suc de rosii;
oua-jumari (!) sau omleta cu ceva verde proaspat: spanac sau patrunjel;
2 felii de sunca de curcan;
cafea sau ceai, lapte degresat.Gustarea de dimineata:
legume si branza cu continut redus de grasime sau carne de pasare afumata (fara piele).Pranzul:
salata cu verdeturi, carne sau sunca slaba, branza cu continut redus de grasime sau muschi de vita la gratar cu salata;
uleiul adaugat la salate sa fie de masline extravirgin iar sosurile sa nu contina zahar;
desertul sa fie usor, fara zahar si fara grasimi.
Gustarea de dupaamiaza:
branza mozzarela degresata sau carne slaba afumata.Cina:
piept de pui sau somon la gratar;
broccoli sau sparanghel inabusit la abur;
salata cu rosii, ardei gras, avocado, migdale;
uleiul va respecta indicatiile de mai sus si se poate adauga putin otet;
iaurt simplu degresat, cu nuci sau migdale tocate.
Vom respecta acest regim alimentar timp de doua saptamani, timp in care ar trebui sa se vada ceva rezultate.

Niciun comentariu: