miercuri, 7 ianuarie 2009

Diete care ne imbolnavesc


Dietele care promit "miracole" ascund dezechilibre metabo­lice grave daca sunt conti­nuate mult timp si fara a se consulta un medic.
Date fiind riscurile la care te poti supune daca urmezi o cura de slabire, cel mai bine ar fi sa te adresezi medicului inainte de a initia o dieta, pentru efectuarea unui examen general si al unui mi­nim de analize. Cura de sla­bire reprezinta un stres pentru organism, care poate exa­cerba anumite boli pe care corpul nostru reuseste sa le tina in frau, dar care pot sa se declanseze cu aceasta ocazie. Consulta un nutritionist care este medic de formatie. Medicii, la randul lor, trebuie sa aiba in vedere cand recomanda o dieta toate aspectele de mai sus pentru siguranta pacientului, cu o atentie deosebita indreptata asupra dietelor cu continut mic de carbohidrati.
Metoda cea mai buna pentru o sanatate optima ramane un regim dietetic echilibrat, in paralel cu practicarea unei activitati fizice regulate.
Despre dieta hiper­proteica
Dieta Atkins, faimoasa pentru rezultatele pe care le-a oferit de-a lungul timpului in lupta cu kilogramele in plus, puternic promovata de toate revistele dedicate sana­tatii, a intrat in urma cu cativa ani in atentia cercetatorilor. Este o dieta cu un continut pro­teic inalt in raport cu con­tinutul de glucide, care este redus. Principalul mo­tiv pen­­tru care aceasta dieta nu e recomandata este ce­to­aci­­­doza, o stare me­­­ta­bo­lica periculoasa.
Principiul regimului Atkins
Prin continutul redus de glucoza, organismul este fortat sa apeleze la rezervele de gra­sime care nu necesita insulina pentru metabolizare. Produsii de metabolizare ai grasi­milor sunt, in principal, acizii nu­miti corpi cetonici, aceto­na, acidul betahidro­xibutiric si acidul acetoacetic. Pre­zenta acestora in sange in cantitati considerabile determina fenomenul numit cetoacidoza. Principalele simptome determinate de cetoacidoza sunt: stare de oboseala continua, piele uscata sau inrosita, greata, varsaturi sau dureri abdominale, dificultati de respiratie cu cresterea numa­rului de respiratii pe minut, mirosul respiratiei a mere acre (de acetona), dezorien­tare, confuzie. Daca nu se ia nici o masura, pacientul poate ajunge chiar in coma si poate deceda in lipsa unui suport vital.
Posibile complicatii ale regimului
Poate nu stiai, dar chiar fondatorul acestui regim alimentar a murit in urma unui atac de cord... Daca este tinut pe termen lung, regimul pe baza de proteine iti poate afecta calitatea vietii. Aportul crescut de alimente bogate in proteine, mai ales carne rosie, genereaza ca metabolit final acidul uric care este excretat prin urina. Trebuie stiut ca nu toate organismele pot tolera o metabolizare suplimentara a acidului uric care se poate depune la nivelul aparatului excretor renal sub forma de calculi sau poate genera chiar aparitia gutei. La nivelul intestinului gros, resturile nedigerate ale carnii favorizeaza cresterea florei de putrefactie care da nastere unor produsi cancerigeni cu consecinte usor de intuit pe termen lung: cancerul de colon!

Niciun comentariu: