duminică, 11 ianuarie 2009

Martipan

Reţeta 1: 300 g zahăr, 300 g migdale, zeama de la ½ de lămâie, 2 linguriţe de
cafea solubilă, 2 linguri de lichior, coaja rasă de la 3 portocale, 30 g fistic
mărunţit
La final, rezultă douăzeci şi patru de flori de marţipan.
Prăjiţi migdalele în cuptor câteva minute, fără a le lăsa să se rumenească. Lăsaţi–le la
răcit, apoi le tăiaţi mărunt sau le daţi prin maşina de nuci. Puneţi zahărul într-o cratiţă
şi turnaţi apă cât să-l acopere, apoi lăsaţi-l să se topească la foc mic. Adăugaţi
migdalele, mestecând continuu, adăugaţi câteva picături de suc de lămâie şi
amestecaţi până obţineţi o pastă omogenă, consistentă. Împărţiţi marţipanul obţinut în
patru părţi egale, pe care le coloraţi diferit: o parte o amestecaţi cu două linguriţe de
cafea, o parte cu lichior aromat, o parte cu coajă şi esenţă de portocale şi ultima parte
cu 30 gr. de fistic mărunţit. Din fiecare parte de aluat, modelaţi trei sfere, după care
tăiaţi fiecare sferă în două bucăţi. Acoperiţi cu folie transparentă şi lăsaţi-le să stea la
frigider, timp de douăzeci şi patru de ore, apoi modelaţi flori sau modele diferite din
marţipan.

Reţeta 2: 100 g nucă sau migdale măcinate, 100 g zahăr pudră, coaja de la o
lămâie, 1 pacheţel de vanilie, 1-2 linguri de apă de trandafiri. Se frământă toate la
un loc până se obţine o pastă uniformă, se pune în folie şi se dă la rece, timp de
douăsprezece ore.

Reţeta 3: se fierb 150 g de migdale, se curăţă de coajă, apoi se macină cât se poate
de fin. Se amestecă migdalele măcinate cu 150 g zahăr pudră, coaja de la o lămâie
rasă, 1-2 linguri de apă de trandafiri şi 2 picături de esenţă de migdale. Se
frământă foarte bine o cocă omogenă care se lasă la rece timp de 12 ore.

Reţeta 4: 2 albuşuri se bat, peste care se adaugă treptat 250 g zahăr pudră şi 3
linguri de cacao, apoi 250 g nuci prăjite şi măcinate şi se amestecă bine.
Compoziţia care rezultă se întinde cu mâna pe o foaie de nylon sau celofan.

Crema - 2 gălbenuşuri frecate cu 7 linguri de zahăr pudră, o lingură de cacao, 3-
4 linguri de lapte şi o lingură de făină. Se amestecă până se îngroaşă, pe marginea
plitei. Se adaugă 250 g unt frecat spumă, care se amestecă mereu până se formează o
cremă albicioasă. După ce s-a răcit, se întinde pe foaia cu nylon, se rulează şi se dă la
rece.

Niciun comentariu: