marți, 27 ianuarie 2009

Musaca de gulii

Ingrediente
1 ceapa, 4 linguri de untdelemn, 350 g carne tocata (de vaca si porc),
sare, piper proaspat macinat, un praf de scortisoara, o conserva mica de
pulpa de rosii (200 g), 1 ou, 600 g gulii mari, grasime si pesmet pentru
uns forma. Sosul: o lingura de grasime, o lingura de faina, o jumatate de
pahar de lapte, 100 g cascaval ras, 1 ou, putina nucsoara rasa.
(pentru 4 persoane)
Mod de preparare
Se curata ceapa si se toaca marunt, apoi se caleste in doua linguri de
untdelemn. Se adauga carnea tocata si se apasa cu furculita, lasandu-se
sa se patrunda bine, pana ce capata o culoare maro. Se sareaza carnea,
se pipereaza, se adauga scortisoara. Se adauga rosiile si se lasa sa
fiarba pana ce zeama dispare complet. Se gusta din nou si se adauga
condimente. Cand e gata, se trage tigaia de-oparte, se lasa tocatura sa
se raceasca usor si se adauga oul.
Intre timp se curata guliile de coaja si se taie in doua, apoi fiecare
jumatate in felii cam de 1-2 cm. Se prajesc repede pe ambele parti in
untdelemnul ramas.
Se unge o forma rezistenta la foc cu grasime si pesmet, dupa care se
pun in straturi alternative guliile si carnea tocata. Sosul:
Se topeste grasimea intr-o tigaie, se adauga faina, se lasa sa se
rumeneasca usor, apoi se pune laptele amestecand intruna (ca pentru
rantas). Se lasa sosul sa fiarba 5 minute la foc mic, apoi se incorporeaza
in el doua linguri de cascaval ras si oul. Se trage vasul de pe foc. Se
gusta de sare, piper, nucsoara si se toarna peste compozitia de carne
tocata si gulii. Se presara deasupra cascavalul ramas si se baga in
cuptorul gata incins, la treapta doi. Cam intr-o ora e gata.

Niciun comentariu: