sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Sarmale cu varza dulce

2 verze potrivite se opăresc cu 3 l de apă, 100 ml de oţet şi 3 linguri de sare. Se
curăţă frunzele de cotor şi se lasă la răcit. Umplutura se face din 4 cepe curăţate şi
tocate mărunt, o linguriţă de boia dulce, un morcov curăţat şi ras pe răzătoarea
mică. Se pun în cratiţă la călit cu 100 g ulei, adăugăm 200 g costiţă tocată cubuleţe
mici, o lingură de pastă de tomate sau 200 ml de suc de roşii, 200 g orez spălat
bine, apoi lăsăm la călit toate la un loc, timp de 10 minute, după care dăm deoparte.
După ce s-a răcit, adăugăm 500 g carne de porc tocată, 500 g carne de vită tocată,
sare, piper, Secretul Gustului, o legătură de mărar tocat, o legătură de
pătrunjel, 2-3 fire de cimbru şi tarhon, tocate mărunt. Amestecăm totul la un loc şi
facem sarmale lunguieţe, care se pun în oală de lut sau în oală cu fundul dublu,
punem la fund puţin ulei, crenguţe de cimbru, cotoare de varză, apoi sarmalele în
formă de cerc. Adăugăm apă cu două degete mai mult peste sarmale şi le dăm la fiert.
Pentru ca sarmalele să fie cât mai gustoase, se fierb la foc mic timp de 4-5 ore.

Niciun comentariu: