miercuri, 14 ianuarie 2009

Tort bezea

Ingrediente:
10 ouă
1 kg zahăr
450 g miez nucă
2 linguri de făină
400 g unt
100 g cacao
100 g coniac sau rom
2 pacheţele de vanilie
coaja de la o lămâie şi esenţă de migdale

Mod de preparare:
Blatul - se bat spumă cele 10 albuşuri cu 500 g zahăr, apoi se adaugă 200 g nucă
tăiată mărunt cu cuţitul, 250 g nucă măcinată, coaja de la lămâie, două linguri de
făină şi sare. Compoziţia se împarte în două sau trei părţi, după dorinţă. Se coc în
tavă tapetată cu ulei şi hârtie, la foc potrivit, apoi se lasă la răcit.
Crema – cele 10 gălbenuşuri se bat cu 300 g de zahăr pe baie de abur până se topeşte
zahărul, adăugăm apoi 16 linguri de cafea lichidă şi 100 g cacao, după care
amestecăm până devine ca o smântână groasă şi dăm la răcit. Separat, se bate untul
spumă cu 200 g zahăr şi adăugăm crema de cacao, câte puţin, până o încorporăm
toată. Romul se amestecă cu vanilia şi esenţa de migdale, apoi însiropăm foile şi le
umplem cu cremă. La final, se decorează cu frişcă sau ciocolată topită.

Niciun comentariu: