marți, 3 martie 2009

COD CU SCORDOLEA SI CARTOFI - JURNALUL DE BUCATARIE

Ingrediente:

1 kg fileuri de cod sarat (desarate foarte bine in apa sau in apa cu lapte)
Ceapa - 3 bucati
2 catei de usturoi
Ulei - 250 ml
Lamai - 3 bucati
Oregano
Piper
Cartofi - 500 gr

Ingrediente pentru scordolea:

Miezul de la 2 felii de paine (de preferat, paine integrala)
4 cartofi
20 de nuci
8 catei de usturoi
Ulei
Suc de lamaie
Otet
Sare

Pentru decor - lamaie si patrunjel verde

Dupa ce fileurile de cod s-au desarat bine, se pun intr-o cratita mai adanca una cate una, apoi se toarna apa cat sa le acopere bine.

Se pune vasul pe foc, la flacara mare, iar cand incepe sa fiarba, se adauga ceapa (tocata marunt), usturoiul (feliute), apoi uleiul.

Cand da din nou in fiert, se pun condimentele (piper, oregano) si sucul de lamaie si se da la foc mic pana scade bine sucul.
In timpul fierberii, nu se amesteca in cratita cu lingura, ci se scutura din cand in cand vasul, ca sa nu se prinda pestele de fund.

Cand a scazut aproape de tot sucul inseamna ca pestele este gata. Se scoate cu grija si se pune pe o farfurie.

Cat fierbe pestele, se pregatesc cartofii, care se curata de coaja, se spala si se pun la fiert in apa rece (nu se adauga sare).
Cand sunt gata, se scot, se scurg si se pun pe acelasi platou cu pestele.

Pentru scordolea - se curata usturoiul si se zdrobeste intr-un mojar.
Se curata cartofii si se pun la fiert, in apa rece.
Nucile se curata si se zdrobesc intr-un alt mojar.
Dupa ce nucile capata o usoara consistenta cremoasa (din cauza uleiului pe care il contin), se adauga usturoiul zdrobit.

Cand au fiert bine, se scot cartofii din apa, se zdrobesc si se adauga peste nuci si usturoi.

Miezul de paine se inmoaie in apa, se stoarce si se pune in acelasi vas.

Toate ingredientele de mai sus se amesteca bine, apoi se adauga in compozitie, putin cate putin, un amestec obtinut din ulei, otet si suc de lamaie. Daca este nevoie, se adauga si sare.

Se amesteca totul bine si se serveste alaturi de peste si cartofii fierti.

Se decoreaza cu felii de lamaie si patrunjel verde

Niciun comentariu: