vineri, 11 decembrie 2009

Alba ca zapada

Timp de preparare:
80 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
Pentru foi
-125 g unt (margarina, cca 4 linguri de ulei)
-200 g zahar pudra
-3 oua
-1 si 1/2 lingurita praf de copt
-cca 150 ml lapte rece (temp. camerei)
-faina cit cuprinde (cca 900 g)
-arome

Pentru crema
-750 ml lapte
-150 g faina
-375 g zahar
-250 g unt
-coaja de la o lamiie
-zeama de la 2 lamii

Mod de preparare: Se face aluatul, din ingredientele amintite, se lasa aluatul sa se odihneasca cca 20 minute. Dupa aceea se fac din el 5 foi, care se coc pe spatele tavii (presarata cu faina), la foc mijlociu cca 10 minute. Nu trebuie sa-si schimbe culoarea. Se lasa, una peste alta, pina a doua zi.
Dupa cam 24 de ore, se face crema: laptele cu faina se fierb, cind da in clocot,s e mai fierbe citeva secunde (se face o ciulama), se ia de pe foc si imediat se pune zaharul, se amesteca pina se topeste zaharul. Cind e aproape rece, untul se freaca spuma, apoi i se adauga ciulamaua, incetul cu incetul, mestecind tot timpul.
Se pune apoi, coaja si zeama de lamaie, se amesteca bine.
Cu aceasta crema, se umplu foile, se pun pe un platou, se preseaza cu ceva greu, (tavi, oale, ce ai la-ndemina), se lasa asa inca aproximativ 24 de ore, dupa care se taie romburi. Se serveste presarat cu zahar pudra.Timp de preparare:
80 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
Pentru foi
-125 g unt (margarina, cca 4 linguri de ulei)
-200 g zahar pudra
-3 oua
-1 si 1/2 lingurita praf de copt
-cca 150 ml lapte rece (temp. camerei)
-faina cit cuprinde (cca 900 g)
-arome

Pentru crema
-750 ml lapte
-150 g faina
-375 g zahar
-250 g unt
-coaja de la o lamiie
-zeama de la 2 lamii

Mod de preparare: Se face aluatul, din ingredientele amintite, se lasa aluatul sa se odihneasca cca 20 minute. Dupa aceea se fac din el 5 foi, care se coc pe spatele tavii (presarata cu faina), la foc mijlociu cca 10 minute. Nu trebuie sa-si schimbe culoarea. Se lasa, una peste alta, pina a doua zi.
Dupa cam 24 de ore, se face crema: laptele cu faina se fierb, cind da in clocot,s e mai fierbe citeva secunde (se face o ciulama), se ia de pe foc si imediat se pune zaharul, se amesteca pina se topeste zaharul. Cind e aproape rece, untul se freaca spuma, apoi i se adauga ciulamaua, incetul cu incetul, mestecind tot timpul.
Se pune apoi, coaja si zeama de lamaie, se amesteca bine.
Cu aceasta crema, se umplu foile, se pun pe un platou, se preseaza cu ceva greu, (tavi, oale, ce ai la-ndemina), se lasa asa inca aproximativ 24 de ore, dupa care se taie romburi. Se serveste presarat cu zahar pudra.

Niciun comentariu: