sâmbătă, 12 decembrie 2009

Clatite cu mere caramelizate si migdale crocante

Timp de preparare:
1 ora si 15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Pentru clatite

•1 lingura unt topit
•100 ml apa minerala
•300 ml lapte
•1 lingurita esenta de rom
•1 lingurita esenta de vanilie
•coaja rasa de la 1 portocala
•coaja rasa de la 1 lamaie verde
•3 oua
•130 gr faina
•Un praf de sare
•ulei pentru prajit
Pentru merele caramelizate
•3-4 mere, decojite si curatate de samburi, apoi taiate felii subtiri
•1 lingurita mix de condimente pentru prajituri (scortisoara, ghimbir, lamaie si cuisoare)
•150 gr zahar
•sucul de la 1 portocala
•secul de la 1 lamaie verde
Pentru migdalele crocante
•50 gr migdale, tocate mare
•100 gr zahar

Mod de preparare: Pentru clatite, se amesteca faina cu sare si coaja rasa de la citrice. Se adauga ouale, esenta de rom si vanilie si untul topit si se amesteca bine. Apoi, se adauga treptat laptele si apa minerala, amestecand continuu pana se va obtine un aluat subtire si omogen (daca are cocoloase, atunci da-l prin strecuratoare). Se lasa aluatul sa stea 30 minute la rece.
Intre timp se amesteca merele feliate cu 1 lingurita mix de condimente, apoi deasupra acestora se toarna sucul de la citrice. Se acopera cu folie si se tin la rece pana se vor praji clatitele.
Se incinge o tigaie la foc potrivit, apoi se adauga 1 lingurita ulei (se va adauga cate 1 lingurita de ulei inainte de a praji fiecare clatita). Se toarna un polonic mic de aluat pentru fiecare clatita. Se prajesc clatitele 2-3 minute pe fiecare parte, pana devin aurii.
Pentru migdale, se carameizeaza zaharul intr-o cratita mica, apoi se adauga migdalele. Se toarna compozitia obtinuta pe o tava si se lasa sa se intareasca. Dupa ce s-a intarit, se zdrobeste caramelul.
Intr-o tigaie se pune 150 gr zahar si se caramelizeaza, apoi se adauga merele cu sucul de citrice si se lasa sa fiarba 5-8 minute, apoi se lasa sa se raceasca putin.
Clatitele se servesc cu merele caramelizate si migdalele crocante.

Niciun comentariu: