duminică, 6 decembrie 2009

Croquembouche

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Aluat Éclair
• 100 ml lapte
• 150 ml vin alb (sau apa)
• un praf de sare
• 1 plic zahar vanilat
• 65 gr unt
• 150 gr faina , cernuta
• 4 oua
Umplutura si decor
• 2 plicuri pudding (din comert), preparat comform intructiunilor de pe ambalaj
• 200 gr zahar, caramelizat

Mod de preparare: 1. Se incalzeste cuptorul la 220ᵒC.Se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o tava de copt.
2. Intr-o cratita, pe foc potrivit, se dau in clocot laptele, vinul, sarea, zaharul si untul.Se ia cratita de pe foc si se adauga toata faina o data.Se amesteca repede pana cand aluatul formeaza un bulgare mare si se desprinde de pe fundul vasului.Se lasa aluatul sa se raceasca.
3. Se adauga ouale, cate unul pe rand, amestecand bine dupa fiecare adaugare.Pe tava pregatita se formeaza din aluat niste bilute.Se dau la cuptor 10 minute, se reduce temperatura cuptorului la 200ᵒC, se lasa inca 10 minute, apoi se reduce temperatura la 180ᵒC si se mai lasa inca 10 minute.Se lasa eclerele sa se raceasca, apoi se umplu cu pudding.
4. Pe o farfurie de servire se aseaza, in cerc, un rand de eclere umplute.Se stropesc cu 2 linguri zahar caramelizat, iar deasupra se aseaza inca un rand de eclere.Se repeta straturile pana s-au terminat eclerele (prajitura va trebui sa aiba, in final, forma de con).Se decoreaza prajitura cu zahar caramelizat si se serveste.

Niciun comentariu: