vineri, 11 decembrie 2009

DONUTS

Timp de preparare:
4 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
-600g faina -100 g unt(margarina),la temperatura camerei -2 oua -cca 1/2 lingurita,sau ceva mai putin,sare -cca250 ml lapte -6 lingurite zahar -1 lingurita(rasa),praf de copt -2 lingurite drojdie -arome(vanilie,coaja de lamiie,esenta de rom) Pentru glazura -4 linguri de zahar pudra -sucul de la 1/2 de lamiie

Mod de preparare: Drojdia+1 lingurita de zahar(din cele 6 lingurite)se topeste in cca 10 linguri de lapte (din cele 250 ml),caldut,intr-un vas(pahar,de ex.);se lasa sa creasca cca 5 minute. In timpul asta,ouale,untul,zaharul ramas,aromele,sarea, se freaca bine;se adauga drojdia(cu laptele si zaharul),crescuta.Se amesteca,apoi se pune faina(cernuta cu praful de copt;se pune laptele,caldut,incetul cu incetul,pina se obtine un aluat,putin mai moale decit aluatul de cozonac;se framinta cca 8 minute. Se pune,apoi,aluatul,intr-un vas,presarat cu putina faina;se acopera vasul,se inveleste intr-o paturica(tinuta in bucatarie pt asa ceva). Se lasa sa creasca cca 1 ora;aluatul,trebuie sa-si dubleze volumul. Se pune,apoi,pe suprafata de lucru,presarata cu faina;se framinta citeva secunde,apoi se intinde intr-o foaie,cu grosimea de cca 1 cm. Se taie(daca nu avem ceva special,cu ce avem la ndemina) rondele,gaurite la mijloc(vezi poza). Se lasa sa creasca(rondelele)cca 10 minute,apoi se prajesc in ulei mult(ca pt cartofi pai) si fierbinte. Focul sa fie moderat,sa se faca in mijloc(donuts). Se pun,apoi,pe o farfurie,cu servetele absorbante Cind sint reci,se pun pe un gratar si in zig-zag(sau cum vreti),se pune peste ele glazura:zaharul pudra +zeama de lamiie se freaca;sa fie de consistenta smintinii.Cu glazura se face,deci,un zig-zag,cu o lingura. Glazura asta e buna,acrisoara.Se poate pune peste Donut,ciocolata(alba sau maro),topita sau zahar pudra;se pot si umple cu gem,budinca de vanilie............ Cind glazura e uscata,se servesc.

Niciun comentariu: