vineri, 11 decembrie 2009

DULCEATA DE COJI DE PEPENE ROSU

Timp de preparare:
4 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
-1 kg de coji de pepene rosu(cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet).Cca 1,5 kg coaja de pepene rosu,inainte de fierbere -300 ml otet(9 grade) -1 kg zahar -0,5 l apa -3 lamii -2 lingurite cu virf,coaja de lamiie, rasa -vanilie

Mod de preparare: De la pepene,se intrebuinteaza partea alba,de la coaja(poate fi oricit de groasa),impreuna cu o portiune f. subtire din miezul rosu,care va colora putin dulceata.Coaja verde se indeparteaza. Partea alba se taie cubulete,sau oricum vrem.Este preferabil sa se taie cu cutitul riglat,pt aspect. Pt.1,5 kg coji fasonate,se pune sa fiarba 2 l apa cu 300 ml otet.Cind apa si otetul clocotesc,se adauga cojile si se lasa sa fiarba cca 1 ora ,sau mai mult,pina cind acestea capata un aspect sticlos,transparent.Otetul le intareste,de aceea fierb greu.Daca se fierb direct in sirop,se vor muia. Dupa aceea,se pun in strecuratoare,se limpezesc bine la un jet de apa,se scurg,chiar se storc putin cu mina,apoi se cintaresc.Greutatea cojilor va fi egala cu greutatea zaharului. Zaharul se dizolva in apa;cind da in clocot se pun cojile de pepene,coaja rasa de lamiie,vanilia,cele 3 lamii(curatate de coaja,se curata si de coaja alba,care e f.amara);cele 3 lamii se taie cubulete;nu se pune zeama de lamiie;e suficienta,zeama de lamiie,lasata de cele 3 lamii, cind le taiem.Se fierbe totul(nu direct pe flacara;eu folosesc un disc metalic;se poate folosi o tigla),pina se leaga siropul;nu trebuie sa se lege prea mult,caci va capata gust de caramel. Dulceata,fierbinte,se pune in borcane f. curate si f.uscate. Borcanele,pline,se lasa la racit(cam 2 zile),invelite in 2 paturi.Dupa ce se racesc se inmagazineaza.

Niciun comentariu: