vineri, 11 decembrie 2009

GALUSTE CU PRUNE

Timp de preparare:
3 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
Sint sigura careteta asta e f.populara,dar o postez,sa n-o uitati ! -1 kg cartofi -6 linguri,pline ,untdelemn -3 oua -cam 1/2 lingurita sare -cca 280 g faina -cca25 g gris -cca3/4 kg prune -gris,zahar,scortisoara(putin din fiecare,pt.a se presara pe prune,inauntrul galustelor) Pentru pesmet: -cca 150 g unnt sau ulei -cca150 g pesmet

Mod de preparare: Cartofii se spala,se fierb(cca30 minute);se scurg,se curata si f.calzi,se zdrobesc.Tot calzi,se amesteca cu uleiul(cele 6 linguri).Se lasa sa se raceasca;reci se amesteca cu ouale, faina,grisul,sarea;compozitia se framinta putin,apoi se pune pe suprafata de lucru,presarata din abundenta cu faina si se formeaza un sul cu diametrul de cca 4-5 cm,care se taie in cca 42 de bucati. Prunele,spalate,se taie in 2 sau 3(depinde de marime). Pe fiecare bucatica de aluat se pune o bucata de pruna;se presara cu putin gris,zahar,scortisoara.Se aduna aluatul in jurul prunei si se formeaza o bila,care se da prin faina;galustele astfel facute,se pun pe o tava. O cratita de 6-8 litri se umple cam de 3/4 cu apa;se pun cam 2 lingurite de sare.Cind clocoteste,se pun galustele;se trece cu spumiera sub ele(cu grija),sa se desprinda de fundul cratitei.Se lasa sa fiarba,la foc mic,acoperite de cca3/4(ca macaroanele),cca 15 minute.Dupa ce se stinge focul,se mai lasa in apa,acoperite,cam 10 minute.In timpul acesta,intr-o tigaie,se infierbinta f.bine pesmetul in grasime;cam 3-4 minute,sa se rumeneasca putin.Se amesteca tot timpul. Galustele se scot cu spumiera,si scurse bine de apa,cite 3-4 se tavalesc,usor,prin pesmetul prajit si se aseaza intr-un vas. Se servesc imediat,presarate cu zahar pudra si scortisoara.

Niciun comentariu: