vineri, 11 decembrie 2009

LASAGNE

Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
-300 g lasagna(aprox) Soa bechamel(sosul alb) -1 l lapte -100 g faina -80 unt(margarina,ulei...);eu fulosesc,de obicei,unt +ulei de masline;jumi-juma. -vegeta,sare,piper,nucsoara,zeama de lamiie(toate dupa gust). Sos de rosii(sosul rosu) -1 ceapa -4-5 catei de usturoi -250 g carne de vita -cam 5 rosii -2-3 lingurite ketchup -2 lingurite pasta de rosii -4-5 linguri de ulei de masline -sare,piper,cardamom -apa,cam 200 ml(se poate mai mult sau mai putin,sa fie consistent sosul,dar nu tare) Cascaval,cca150-200 de grame

Mod de preparare: Se face sosul rosu,asa: ceapa,taiata f. marunt,se caleste putin,in ulei de masline(cele 4-5 linguri);se pune usturoiul batut;se calesc amindoua,in continuare,putin;se adauga carnea,taita in cubulete mici(nu mai mari de 0,5/0,5).Se pune putin piper si cardamom. Cind carnea e facuta se pun rosiile rase(coaja se arunca). Se lasa pe foc,pina ce rosiile sint facute(se acopera cratita);se pune ,apoi,ketchup,pasta de rosii,apa,sare si daca mai e nevoie se mai pune putin piper si cardamom;se mai fierb putin impreuna;se pune de-o parte(tot acoperit). Foile de Lasagne,nu se fierb,doar se pun,una cite una,in apa,care fierbe,apoi se pun pe o tava(nu una peste alta),sa se raceasca putin. Sosul alb: grasimea+faina se pun la foc mic;dupa ce e fierbinte si untul e topit,se mai lasa pe foc cca 2 minute.Se mesteca tot timpul,nu trebuie sa-si schimbe culoarea;se adauga, apoi,laptele(la temp.camerei),putin cite putin(1 litru de lapte se pune de cca 5-6 ori).De fiecare data,cind se pune lapte,se fac cocoloase;se mesteca bine pina ce compozitia fierbe din nou si cocoloasele dispar;abia acum se pune iar lapte. Cind sosul e gata, i se potriveste gustul. Aranjare:intr-o tava(neunsa),de cca 23/32,se pune un strat de sos alb(cam 3 polonice). Am uitat sa scriu ca sosul alb se foloseste de 3 ori(deci avem 3 straturi de besamel);avem 2 straturi de sos rosu;avem 4 straturi de Lasagne si 1 strat de cascaval ras. Peste sosul alb,punem 3-4 foi de lasagne,apoi sos rosu;din nou lasagne,apoi sos alb.Apoi lasagne si sos rosu;punem apoi lasagne(ultima data),sos alb;se presara cu cascavalul ras si se da la cuptor 20-30 minute.Se lasa,sa se odihneasca,putin(fara foc),se serveste.

Niciun comentariu: