duminică, 13 decembrie 2009

Melci cu banane si scortisoara

Timp de preparare:
40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Pentru aluat
• 225 gr faina
• un praf de sare
• 1 lingurita zahar pudra
• 5 gr drojdie
• 70 ml lapte cald
• 1 ou batut
• 1 lingurita ulei de masline
• 1-2 linguri apa calda

Pentru umplutura
• 25 gr unt topit
• 2 banane, taiate felii subtiri
• 50 gr stafide
• 2 lingurite scortisoara
• 50 gr zahar vanilat
• coaja rasa de la ½ portocala
• 2 linguri miere
• 2 linguri lapte

Mod de preparare: 1. Pentru aluat, pune drojdia in laptele cald si las-o sa stea 10 minute.
2. Intr-un vas, amesteca faina cu sarea si zaharul, apoi adauga drojdia cu laptele, oul batut, uleiul de masline si atata apa cat sa se formeze un aluat usor moale.
3. Pe o suprafata pudrata cu faina, framata aluatul timp de 10 minute, pana devine omogen. Pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si acopera bolul cu o folie unsa si ea cu putin ulei. Lasa aluatul sa creasca pana isi va dubla marimea, intr-un loc cald.
4. Unge cu unt o tava patrata sau dreptunghiulara mai mica si adanca. Ruleaza aluatul intr-un dreptunghi de 15x12 cm si unge-l cu untul topit.
5. Pentru umplutura, amesteca feliile de de banana cu stafidele, 50 gr zahar, scortisoara si coaja rasa de portocala. Intinde amestecul peste aluatul rulat lasand o margine de 3 - 4 cm.
6. Ruleaza aluatul asemenea unui salam. Cu un cutit ascutit, taie aluatul rulat in 9 portii. Pune melcii in tava pregatita, asezandu-i unul langa altul. Acopera-i cu folie unsa cu ulei si lasa-i sa creasca 30 minute.
7. Incalzeste cuptorul la 200ᵒC. Incalzeste putin mierea cu laptele la cuptorul cu microunde, apoi periaza melcii cu jumatate din cantitate. Coace-i timp de 20 - 25 minute, pana devin aurii. Lasa-i sa se raceasca in tava 10 minute inainte de a-i scoate. Periaza melcii cu restul de miere si lapte, apoi serveste-i.

Niciun comentariu: