luni, 14 decembrie 2009

Placinta clasica cu visine

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Cantitate : 8 portii (o placinta de 23 cm diametru) Aluatul de placinta • 270 gr faina • 2 lingurite zahar • 1 ¼ lingurita sare • 250 gr unt sau margarina Rama rece, taiat(a) cubulete • 4-6 linguri apa rece + daca mai este necesar Umplutura • 1 ceasca zahar • 3 linguri amidon alimentar • ¼ lingurita sare • un praf de scortisoara • 2 lingurite esenta de vanilie • 900 gr visine proaspete, curatate de samburi • 2 linguri unt sau margarina Rama, taiat(a) in bucatele • 1 ou, usor batut • ½ ceasca gem de caise

Mod de preparare: 1. Incalzeste cuptorul la 190⁰C si aseaza o tava la baza cuptorului, in caz ca va curge zeama din placinta. 2. Pentru aluat, amesteca faina cu zahar si sare.Adauga untul/margarina si amesteca pana ce vei obtine un aluat sfaramicios.Adauga apa rece, putin cate putin, amestecand pana vei obtine un aluat omogen. 3. Imparte aluatul in jumatate si infasora fiecare bucata de aluat in folie de plastic, apoi pune-le la rece pentru cel putin o ora (sau pana la 2 zile). 4. Pe o suprafata pudrata cu faina, ruleaza o bucata de aluat pana ce ajunge la grosimea de 3mm.Taie un cerc de diametru 28 cm si aseaza-l intr-o tava de placinte de 23 cm.Pune crusta la rece pana ce pregatesti fasiile de aluat. 5. Ruleaza a 2-a bucata de aluat la aceeasi grosime ca prima.Taie aluatul intr-un dreptunghi de 23 X 30 cm.Folosind un taietor de prajituri, taie 16 fasii (fiecare de 30 cm lungime si 1 ½ cm grosime.Aseaza fasiile intr-o tava de copt si da-le la rece pentru 10 minute. 6. Pentru umplutura, amesteca zaharul cu amidon, sare, scortisoara si vanilia, intr-un bol mare.Adauga visinele si amesteca-le.Toarna umplutura in crusta de aluat pregatita.Presara deasupra bucatele de unt/margarina si periaza usor cu ou marginile de aluat vizibile. 7. Aseaza fasiile de aluat peste umplutura, sub forma de zabrele, apoi periaza placinta cu ou. 8. Pune placinta la copt, pentru 1h-1h 30 minute, pana ce aluatul devine auriu-maroniu, iar zeama lasata de visine fierbe.Daca aluatul de deasupra incepe sa se rumeneasca prea repede, atunci acopera placinta cu folie de aluminiu si lasa placinta sa se coaca in continuare. 9. Cand este gata, lasa placinta sa se racesca putin.Intr timp incalzeste gemul si periaza placinta cu el, apoi lasa totul sa se raceasca.Placinta este si mai delicioasa alaturi de un glob de inghetata de miere sau vanilie. :)

Niciun comentariu: