joi, 17 decembrie 2009

Praz umplut

Timp de preparare:
85 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
2 buc. Praz; 1 ceapa; 1 ceasca orez; 1 morcov; 1 ardei gras; 2 rosii; 200 g ciuperci; 100 g soia (sau 100g carne tocata); verdeata (marar, patrunjel); cine doreste o gramada de urzici; sare, piper; 1 cub supa legume; 200 ml bulion sau bors; 1 pahar vin (sau otet cu apa si o lingurita zahar).

Mod de preparare: Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi. Miezul si frunzele se toaca. Umplutura: ceapa tocata se caleste cu o parte din prazul tocat impreuna cu morcovul ras, ciupercile tocate marunt (urzicile). Orezul se adauga la urma, cu verdeata si soia (sau carnea tocata). Se condimenteaza cu sare, piper, cubul de supa de legume. Se umplu tecile de praz, tinandu-le in picioare, ca sa nu se scurga umplutura. Se asaza intr-o cratita, oala de pamant, vas Jena sau o tava mai adanca pe un pat de praz tocat, iar deasupra se pune restul de praz tocat si felii de rosii. Se toarna peste sarmalute bulionul (borsul), vinul (otetul) si apa sa le acopere. Se acopera cu staniol sau cu capac si se da la cuptor 1 ora, la foc foarte mic. Se descopera (eventual completati zeama) si se lasa la cuptor, tot la foc mic, pana se rumenesc frumos. Sunt un deliciu. Pofta buna.

Niciun comentariu: