marți, 22 decembrie 2009

Pui cu masline

Ingrediente:
carne de pui 600 g
masline negre nu foarte sarate 200 g
trei catei de usturoi
pasta de tomate 2-3 linguri
sau suc de rosii sa acopere carnea
jumatate pahar de vin
ulei, 1 lingurita de faina, sare piper

Mod de preparare:
Se ia un pui, se imparte in 8 bucati.
eu prefer sa-l fac din pulpe superioare si inferioare si aripi, bucatelele care seamana cu pulpita.
eu le curat de piele, dar asta e este dupa gust.
se pune ulei de masline intr-o tigaie mare, se rumenesc.
se pun masline la fiert separat cam 15 minute.
se scoate puiul rumenit pe o farfurie si se scurge cea mai mare parte din grasime.
( reteta aia veche pe care am citit-o eu la 14 ani spunea ca se calesc in uleiul ramas crutoane de paine).
eu bag crutoanele la cuptor pe o foaie de copt.
apoi, se pune puiul in tigaie, se acopera cu sucul de rosii in care s-a dizolvat o lingurita de faina/ se amesteca pasta de tomate cu faina si adauga apa rece treptat, apoi se adauga in tigaie pana se acopera bucatile de pui.
se pun maslinele scurse de apa in care au fiert, usturoiul maruntit, se adauga sare si piper dupa gust, se lasa sa se ingroase sosul, se adauga vinul si se mai lasa sa dea un clocot, se potriveste de sare.
acum sunt doua variante: cea rapida, se serveste cu crutoane si cu o felie de lamaie, ca e bun si mai acru, dupa gust.
cea mai inceata: se pune pentru 15 minute in cuptorul incins pentru omogenizarea aromelor, dar atunci trebuie sa aveti grija ca tigaia sa nu aiba un maner care se poate topi.
se poate servi si cu orez sau piure.trimisa de Vilvoi Robert Gabriel

Niciun comentariu: