vineri, 11 decembrie 2009

SAMBUSEK(SPECIFIC ARAB)

Timp de preparare:
3 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
Sambusek,sint niste "placintele"(cred ca pot sa le spun asa) arabe.Se pot umple cu carne,brinza,legume... Eu, va dau reteta de "sambusek" cu legume(cu cury).Aluatul,e acelasi pentru orice umplutura.E f simplu. Aluat: -250 g faina -80 ml ulei -cca 1/4 lingurita sare(sau dupa gust) -un virf de lingurita zahar -apa rece,pt framintat Umplutura: -cca4 linguri de ulei de masline -1 ceapa,pestisori -1 ardei(dulce),taiat cubulete,mici(crud) -1 ardei iute,taiat cubulete(fara simburi,crud) -2 morcovi(nu mari),cubulete,prajite -1 cartof,cubulete,prajite -1/2 conserva de mazare -sare(dupa gust) -cury(pudra),cam 1/2 lingurita,sau dupa gust

Mod de preparare: Se face aluatul din toate ingredientele;apa(cca 50-70 ml)se pune incetul cu incetul;trebuie sa se obtina un aluat,care se poate intinde cu facaletul.Se lasa sa se odihneasca cca20 minute. Umplutura se face asa:ceapa,pestisori,se prajeste in vreo 4 linguri ulei de masline;se pune apoi ardeiul dulce si iute(ambele crude);se adauga morcovul prajit,cartoful prajit si mazarea;se amesteca bine(pe foc).Se potriveste de sare si cury;se lasa cca 5 minute pe foc,amestecind din cind in cind.Dupa 5 minute se ia de pe foc,se lasa sa se raceasca. Aluatul se intinde cu facaletul(in grosime de cca 2 mm),se taie cu o forma,sau cu un pahar,in rondele de cca 8 cm,diametru(se poate si mai mic,sau mai mare);pe fiecare rondea se pune cam 1 lingurita de umplutura,rece;se inchide(se formeaza o semiluna),se apasa,bine cu degetele,apoi, cu o furculita,se apasa pe marginea"semilunii",pt a se inchide si mai bine si pt a face un fel de model.Am forme speciale,pt sambusek,dar imi place mai mult asa. Aluatul ramas,se intinde din nou.Cind toate sint gata,se prajesc in ulei,adinc(ca si cartofii pai);se pun,apoi,pe un servet absorbant. Se servesc caldute sau reci,ca aperitiv.

Niciun comentariu: