joi, 10 decembrie 2009

Tarta alsaciana cu mere

Timp de preparare:
2 ore si 30 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Blat:
-250 g faina;
-1 ou;
-125 g unt;
-25 g zahar pudra;
-un varf de cutit de sare;
-circa 2-3 lingurite apa.

Crema:
-2 oua;
-75 g zahar;
-100 ml lapte;
-100 ml frisca lichida;
-vanilie.

Mai e nevoie de circa 600 g mere, 25 g zahar si putina scortisoara.

Mod de preparare: Intr-un bol se face aluatul din faina (cernuta), ou, unt moale (nu topit), zahar, sare. Se pune apa, cat sa se faca un aluat elastic. Se lasa apoi sa se odihneasca 25-30 minute.
In timpul acesta, merele se curata, se taie in 4; se curata de casa semintelor si se cresteaza partea externa (vezi poza), apoi se stropesc cu putina zeama de lamaie, ca sa se previna oxidarea.
Aluatul se intinde (direct) intr-o tava (neunsa) de tarta, cu diametrul de circa 24 cm; aluatul se gaureste cu o furculia din loc in loc, pentru a nu se umfla.
Pe aluat se presara putin gris, apoi merele; se presara peste ele 25 g zahar si putina scortisoara.
Tava se da apoi la cuptorul preincalzit, la foc mediu, circa 30 minute.
In timpul acesta, facem crema astfel: cele 2 oua plus zaharul se bat spuma; se pun vanilia, laptele, frisca lichida; se bat (putin), pentru a se mesteca totul bine.
Cand aluatul (si merele) sunt gata, (cca 30 minute), se scoate tava din cuptor, se lasa afara putin (nu mai mult de 1 minut) sa se odihnesca, se pune peste crema facuta; se da din nou la cuptor (10-15 minute) sa se inchege crema.
Se scoate apoi din cuptor, se lasa sa se raceasca si se serveste rece.

Niciun comentariu: