duminică, 6 decembrie 2009

Tort AVION

Timp de preparare:
3 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
Pentru checul de lamaie
• 200 gr faina
• 50 gr amidon
• 1 plic praf de copt
• 1 plic zahar vanilat
• coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
• 100 gr zahar
• 2 oua
• 100 gr unt moale
• zeama de la ½ lamaie + 5 linguri zahar pudra, pentru sirop
Pentru checul de ciocolata
• 150 gr faina
• 50 gr amidon
• 50 gr cacao
• 1 plic praf de copt
• 2 lingurite scortisoara
• 125 gr zahar
• 2 oua
• 100 gr unt moale
• 50 ml vin rosu
• rom, pentru insiropare
Pentru crema
• 1 plic crema de lamaie
• 1 plic crema de ciocolata + 1 plic crema de ciocolata trufe cu rom
• 750 ml lapte rece
• 2 lingurite esenta de portocale
Pentru décor
• pasta de zahar/fondant
• decoratiuni

Mod de preparare: 1. Se incinge cuptorul la 180ᵒC.Se ung cu grasime si se tapeteaza cu faina 2 forme rotunde de copt (una mai mare si una mai mica).
2. Pentru prepararea checurilor, se amesteca intr-un vas ingredientele uscate.Se bate untul cu zaharul.Se adauga ouale, cate unul pe rand, apoi se adauga coaja si zeama de lamaie/vinul rosu.Se amesteca compozitia cu ingredientele uscate pana se obtine un aluat omogen. Se toarna aluatul in forme si se da la copt 35-45 minute (mie mi-a trebuit 35 minute pentru checul de lamaie si 45 minute pentru cel de ciocolata).Chiar dupa ce a fost scos checul de lamaie, se inteapa de cateva ori si se periaza cu o parte din siropul de lamaie, apoi se lasa la racit.La fel se procedeaza cu checul de ciocolata si romul.
3. Dupa ce s-au racit ambele checuri, se taie in jumatate, pe orizontala, apoi se mai insiropeaza cu siropul de lamaie/romul ramas.
4. Pentru umplutura, se prepara crema de lamaie cu 250 ml lapte si 3 linguri zahar pudra, iar crema de ciocolata se prepara impreuna cu cea de ciocolata trufe si rom cu 500 ml lapte, 5-6 linguri zahar pudra si esenta de portocale (comform intructiunilor de pe ambalaj).
5. Pentru asamblarea tortului, se aseaza o jumatate chec de lamaie pe farfurie, se unge cu ¾ cantitate din crema de ciocolata si, deasupra se aseaza cealata jumatate de chec.Se unge intreg checul de lamaie cu crema ramasa.Se acopera cu o fasie de pasta de zahar/ fondant alb.
6. Se repeta operatiune cu checul de ciocolata, crema de lamaie si pasta de zahar/fondant.Se unge cu 2 lingurite gem centrul primului chec. Se aseaza deasupra acestuia checul de ciocolata, apoi se decoreaza intreg tortul cu pasta de zahar/ fondant si diferite decoratiuni (eu l-am decorat cu un avion in varf (facut din biscuiti) si steagul Ro si Fr (din frisca), deoarece tortul l-am facut pentru unchiul, mastusa si verisoara mea care vor pleca din nou in Franta dupa o vacanta petrecuta in Ro).

Niciun comentariu: