duminică, 13 decembrie 2009

Tort “Boxa”

Timp de preparare:
3 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
Pentru Blatul cu ciocolata alba si portocale • 175 gr unt, moale, plus pentru tava • 175 gr zahar brun pudra • coaja rasa de la 4 portocale si sucul de la 1 portocala • 4 oua, separate • 100 gr faina • 1 lingurita praf de copt • 100 gr migdale macinate Pentru crema • 200 gr ciocolata alba, topita si racita • 200 ml frisca lichida, batuta Pentru Blatul de ciocolata amaruie si portocale • 1 portocala • 125 gr zahar pudra • 200 gr ciocolata amaruie, topita • 100 gr migdale macinate • 3 oua, separate • ½ lingurita praf de copt

Mod de preparare: Pentru Blatul cu ciocolata alba si portocale 1. Incalzeste cuptorul la 180ᵒC.Unge cu unt si tapeaza cu faina o tava dreptunghiulara si inalta, nu prea mare. 2. Bate untul cu zaharul si coaja rasa de portocala pana cand obti un amestec pal si pufos, apoi incorporeaza galbenusurile.Cerne peste acest amestec faina cu praful de copt, apoi amesteca-le usor.Pe urma, inglobeaza migdalele si sucul de portocala.Bate albusurile spuma, apoi incorporeaza-le in 3 transe. 3. Toarna amestecul obtinut in tava si coace-l 35 minute.Lasa-l sa se raceasca 10 minute in tava, apoi rastoarna-l pe o farfurie si lasa-l sa se raceasca complet. 4. Pentru crema, amesteca ciocolata cu frisca batuta. 5. Taie blatul in 3 parti egale, orizontal, unge primul blat cu 3 linguri de crema si aseaza al 2-lea blat deasupra.Repeta aceasta operatiune inca o data, apoi intinde crema ramasa peste intreg tortul.Da tortul la frigider pentru cel putin 1 ora. Pentru Blatul de ciocolata amaruie si portocale 1. Pune portocala cu 250 ml apa intr-un vas termorezistent, cu capac, si pune-o in cuptorul cu microunde la putere maxima timp de 20 minute ( sau pune-o la fiert pe aragaz pentru 1 ora).Lasa-o sa se raceasca.Pastreaza 5 linguri din lichidul in care a fiert. 2. Incalzeste cuptorul la 180ᵒC.Unge cu unt si tapeaza cu faina o tava rotunda de 23 cm. 3. Taie portocala in jumatate si inlatura samburii.Pune-o intr-un blender cu 5 linguri din lichidul in care a fiert si fa-o piure.Adauga zaharul, ciocolata topita, migdalele, galbenusurile si praful de copt si amesteca-le bine in blender.Toarna amestecul obtinut intr-un vas. 4. Bate albusurile spuma tare, apoi incorporeaza-le in amestecul cu ciocolata in 3 transe.Toarna amestecul obtinut in tava si coace-l timp de 1 ora, acoprind tava cu folie de aluminiu la jumatatea timpului de coacere pentru a preveni arderea blatului la suprafata.Lasa blatul sa se raceasca in tava. Pentru asamblare 1. Fa 2 gauri mai mari si una mai mica in blatul cu ciocolata alba.Taie 2 cercuri mari si unul mic din aluatul cu ciocolata amaruie si aseaza-le in locurile din celalat blat.Decoreaza totul cu ciocolata topita sau crème colorate, pentru a semana tortul cu o boxa, apoi serveste-l. 2. Desigur, cele 2 tipuri de blaturi se pot face si separat si servite doar asa cum sunt, dar eu am facut acest tort pentru ziua de nastere al unchiului meu care este innebunit dupa boxe si muzica data la maxim :)

Niciun comentariu: