duminică, 6 decembrie 2009

Tort cioco-piersica

Timp de preparare:
3 ore si 40 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
6 oua

180 g zahar

130 g ciocolata amaruie

130 g unt la temperatura camerei

175 g faina

o priza sare

coaja zasa de lo o portocala 1 plic zahar vanilat



Pentru crema:



500 g piersici din compot

125 g iaurt

125 g smantana

300 ml frisca lichida

1 plic zahar vanilat

3 linguri zahar

1 lingura zeama de lamaie

40 ml lichior Amaretto

1 plic gelatina



Pentru ornat:



200 ml frisca lichida

1 plic intaritor frisca

50 g ciocolata rasa

3 jumatati de piersica

Mod de preparare: Blatul:



Se unge o forma de tort cu diametrul de 26 cm. Se incinge cuptorul la 180 g C.

Se amesteca untul moale cu 100 g zahar, sarea, zaharul vanilat si coaja de portocala, apoi se adauga pe rand cele 6 galbenusuri. Ciocolata se topeste la microunde si apoi se inglobeaza in crema de unt, se adauga faina si la sfarsit albusurile batute bine cu restul de zahar (80 g). Se toarna compozitia in forma de tort si se baga la cuptor pentru 35 - 40 de minute. Se incerca cu scobitoarea. Se scoate si se lasa la racit. Apoi se taie in doua si se insiropeaza cu sucul de la compotul de piesici, dar nu prea mult.



Intre timp se pregateste crema:



Intr-un bol se amesteca iaurtul cu smantana, zeama de lamaie si 3 linguri de zahar, apoi se adauga gelatina pregatita conform instructiunilor de pe pachet. (eu am dizolvat gelatina in putina apa plus zeama de compot 4 - 5 linguri).

Apoi se adauga frisca batuta, amestecand usor de jos in sus. Se lasa la frigider sa se intareasca. Se taie cubulete piersicile (mai putin 3 - 4 jumatati care se pastreaza pentru ornat), peste care se adauga lichiorul, se lasa 10 - 15 minute sa intre lichiorul in ele.

Se scoate crema si in trei sferturi din ea se adauga cubuletele de piersica scurse de zeama. Pe primul blat se aseaza crema cu piersici se pune al doile blat si se imbraca cu restul de crema. Tortul se finiseaza cu restul de frisca (200 ml) batuta bine cu intaritorul. Se orneaza cu felii de piersica si ciocolata rasa.

Se lasa la rece cel putin 2 ore.

Niciun comentariu: